Un conflict din jurul unui copac din cel mai bogat cartier din San Francisco a ajuns în fața instanței. Judecătorii au decis că el blochează priveliștea, deci trebuie tăiat

3 săptămâni in urmă 20

În ciuda venerării copacilor înalți specifică statului California, un pin de Monterey din centrul unui conflict din cel mai bogat cartier din San Francisco trebuie înlăturat, conform unei decizii a unei instanțe SUA de joi, relatează AP.

Copacul, aflat pe proprietatea privată a unui cuplu din cartierul Pacific Heights, înalt de cel puțin zece metri, va trebui tăiat. Un vecin a solicitat tăierea copacului pentru că îi bloca priveliștea Golfului San Francisco și a altor puncte de reper ale orașului, conform sursei citate.

Vecinul reclamant este o femeie în vârstă de 81 de ani care s-a mutat în San Francisco în anul 1976 cu soțul ei, acum decedat. Când cuplul „a văzut priveliștea magnifică, s-au decis”, a spus avocatul femeii.

Pinul a fost plantat de un fost rezident în anul 1999 și, până când cazul a ajuns în fața instanței în 2019, a crescut aproape 10 metri, cu multe crengi dese. Dosarul a fost depus după ce nu au reușit să ajungă la o înțelegere pe cale amiabilă.

Femeia „a făcut tot ce a putut să găsească o soluție împreună cu vecinii ei. Din păcate, ei au fost mereu neclintiți și spuneau că nu vor fi niciodată de acord să-i redea priveliștea, decât dacă vor fi obligați”, a spus avocatul.

Primul judecător din caz, care a mers la fața locului, a decis în 2019 că soluția este toaletarea copacului, motivând în felul următor: „Creșterea rapidă în lungime și în lățime a copacului blochează priveliștea punctelor de reper care puteau fi văzute odată”.

Instanța de apel a decis joi că, în acest caz, singura soluție fezabilă este tăierea copacului.

Curtea a motivat că toaletarea ar fi putut fi o soluție dacă pinul ar fi fost mai mic, dar el a crescut prea mult. Orice fel de toaletarea nu ar putea restaura priveliștea, a spus un judecător. Ea a mai citat mărturii de la arboriști care spuneau că pinul oferea puțină umbră și intimitate proprietarilor și că poate fi tăiat fără a dăuna solului.

Prețul estimat al tăierii va fi de 1.800 de dolari, cost ce va fi împărțit în mod egal de cele două părți.

Conflictele născute din copaci nu o noutate pentru cartierul Pacific Heights, faimos pentru vilele scumpe și peisajele impunătoare.

Rezidentul și miliardarul Larry Ellison a dat în judecată un vecin în 2011 pentru a cere tăierea a patru copaci (printre care un acacia în vârstă de 80 de ani) despre care spunea că îi blochează priveliștea. Părțile s-au înțeles să toaleteze copacii.

Foto generică: Captură de ecran / Youtube / Duncan Slater

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă