Un computer Apple-1 din 1976, în carcasă de lemn exotic, vândut la licitație cu 400.000 de dolari. Există doar 6 astfel de exemplare în lume

3 săptămâni in urmă 18


Un computer Apple asamblat manual de fondatorii companiei, Steve Jobs și Steve Wozniak, în urmă cu 45 de ani, s-a vândut marți, 9 noiembrie, la o licitație din California pentru 400.000 de dolari, relatează AFP, potrivit Agerpres. Este vorba despre modelul Apple-1, din care au mai rămas doar câteva zeci de exemplare în întreaga lume.


Computerul din 1976, în stare de funcţionare, a fost inițial estimat la o sumă cuprinsă între 400.000 şi 600.000 de dolari de John Moran Auctioneers, care a organizat licitaţia în Monrovia, lângă Los Angeles.


În urmă cu 7 ani, un Apple-1 ca acesta a fost vândut cu peste 900.000 de dolari de casa de licitaţii Bonhams.


Compania fondată de Steve Wozniak și Steve Jobs a construit în total doar 200 de Apple-1, toate asamblate manual în casa lui Jobs, majoritatea fiind vândute la vremea respectivă cu 666,66 dolari.


https://www.youtube.com/watch?v=x8kXeV_6B4Q

Expertul Corey Cohen, intervievat de Los Angeles Times, consideră că până, în prezent, 60 de Apple-1 au fost identificate, însă doar 20 dintre ele mai sunt funcţionale.


Doar șase exemplare de Apple-1 în cutie din lemn de koa


Exemplarul Apple-1 vândut în California este special datorită faptului că vine asamblat într-o carcasă din lemn exotic, de koa, originar din Insulele Hawaii. Există doar şase exemple cunoscute de Apple-1 cu carcasă de koa, conform catalogului casei John Moran Auctioneers.


Computerele Apple-1 lansate în 1976 se numără printre cele mai vechi modele de calculatoare personale pre-asamblate (cu componentele deja lipite pe placa de bază). De obicei, acestea erau vândute fără carcasă sau tastatură.


Casa de licitații John Moran Auctioneers a arătat că exemplarul, care a fost vândut cu un monitor video Panasonic din 1986, a avut doar doi proprietari de-a lungul timpului.


Computerul a fost achiziţionat inițial de un profesor de la Chaffey College din California. Acesta l-a vândut în 1977 unuia dintre studenţii săi, care l-a păstrat până în prezent.


Potrivit Los Angeles Times, studentul respectiv a plătit doar 650 de dolari pentru calculator la momentul acela.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă