Un avocat al lui Alexei Navalnîi s-a refugiat în străinătate, alăturându-se unui exod de personalități declarate indezirabile de Kremlin

1 lună in urmă 25

Cunoscutul avocat penalist Ivan Pavlov, care se confruntă el însuși cu acuzații penale, a declarat marți că a fugit din țară pe fondul unui exod continuu de personalități apropiate opoziției înaintea alegerilor parlamentare din septembrie.

Ivan Pavlov a condus echipa 29, un grup juridic care s-a desființat în această vară după ce autoritățile ruse au declarat-o organizație “indezirabilă” cu legături străine, etichetă pe care el o contestă. Pavlov însuși a fost reținut în aprilie sub acuzația de dezvăluire de detalii despre ancheta privind acuzațiile de trădare împotriva clientului său, cunoscutul jurnalist Ivan Safronov.

Pavlov a reprezentat, de asemenea, echipa lui Alexei Navalnîi în cazul din vara aceasta, care a dus la eliminarea rețelelor politice și civice ale liderului opoziției anti-Putin, calificate drept “extremiste”.

Interdicțiile care mi-au fost impuse în legătură cu dosarul penal Safronov mi-au făcut treptat imposibilă munca”, a scris Pavlov pe canalul său Telegram. „Va trebui să reiau multe lucruri de la zero, dar nu este prima dată. Plănuiesc să continui munca care m-a făcut să fiu forțat să-mi părăsesc țara”.

Acum sunt un emigrant”, a spus Pavlov, precizând că s-a stabilit în fosta republică sovietică Georgia, unde și-a petrecut copilăria.

Fuga lui Pavlov are loc pe fondul unui exod din ce în ce mai mare de jurnaliști și disidenți favorabili opoziției, pe care observatorii îl numesc “cel mai mare val de emigrație politică” din istoria post-sovietică a Rusiei.

Criticii de la Kremlin leagă aceste plecări de ceea ce ei numesc o represiune în creștere împotriva vocilor independente înainte de alegerile din 17-19 septembrie, unde un partidul pro-Kremlin, Rusia Unită, în pierdere de popularitate, încearcă să-și mențină majoritatea în Duma de Stat.

Pavlov este pasibil cu o pedeapsă până la trei luni de închisoare sau doi ani de muncă în folosul comunității sub acuzația de “dezvăluire a datelor unei investigații preliminare” care îl implică pe Safronov, care este pasibil de o pedeapsă până la 20 de ani de închisoare.

Cu toate acestea, el a scris pe Telegram că autoritățile nu i-au împiedicat plecarea.

Au instalat supravegherea în exterior doar în ziua plecării mele, au upravegheat toată ziua casa din Sankt Petersburg, m-au urmărit până la aeroport și m-au escortat până la avion”, a spus Pavlov.

sursa: Moscow Times, Reuters

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă