Un antrenor din Liga 1 sare în apărarea lui Mirel Rădoi prin matafore: „Nu înțeleg de ce trebuie crucificat… să vedem de ce s-a stricat mărul”

1 săptămână in urmă 2

Liga 1 revine în actualitate în acest weekend cu etapa a 29-a, după ce timp de două săptămâni reflectoarele au fost puse pe echipele naționale care au avut meciuri oficiale importante. UTA a dat și ea doi jucători „sub tricolor”, pe portarul Florin Iacob la reprezentativa mare și pe Adrian Petre, la tineret.

Doar ultimul a jucat, însă, la „europenele” Under 21, pe care România le-a și părăsit după faza grupelor, ca urmare a remizelor cu Țările de Jos și Germania și victoria (prea) mică cu Ungaria, 2-1.

Felicitări pentru Adi Mutu și „tricolorii” mici

E clar că avem poate acel dram de mândrie pentru că am reușit să trimitem jucători la cele două reprezentative. Pentru Iacob mă bucur că este în circuitul echipei mari, chiar dacă nu a prins nici măcar banca în aceste meciuri. Dar, e important pentru el că este acolo, în atenția selecționerului. Din punctul meu de vedere, echipa Under  21 a avut o campanie bună la acest turneu final. A reușit să iasă neînvinsă și să joace de la egal la egal cu favoritele grupei, Germania și Țările de jos.

Pe urmă, în meciul cu Ungaria nu neapărat factorul sportiv a determinat rezultatul final sau mai bine spus scorul său. Dacă arbitrajul nu ar fi intervenit în defavoarea noastră în niște momente decisive scorul putea fi altul și – bineînțeles – și desfășurarea ulterioară a grupei diferită. Eu țin să-l felicit pe Adi Mutu pentru că, din punctul meu devcedere, traseul naționalei Under 21 la Campionatul European a fost mai mult decât onorabil ca și rezultate și joc”, consideră Laszlo Balint, antrenorul „Bătrânei Doamne” a fotbalului românesc.

Are nevoie de cea mai bună variantă a lui Adi Petre

Utistul Petre a fost „vârf de lance” pentru Adi Mutu la meciul cu nemții, dar nu a reușit aproape nimic și și-a atras multe critici în țară. „Eu zic că putea mai mult, știe și el, dar am spus-o și într-o declarație la un post public, nu cred că trebuie să se facă mare caz pe o evoluție mai puțin concludentă și consistentă a lui Adi Petre. Noi avem încredere în el, el trebuie pur și simplu să se bucure de fotbal și să demonstreze că este un jucător important, în primul rând pentru Liga 1 și apoi și pentru UTA. Avem mare nevoie de absolut toți jucătorii să se exprime la potențialul lor maxim și sunt convins că Adi Petre înțelege acest lucru. Trebuie să treacă repede peste tot ce s-a întâmplat negativ, să spunem, la acest turneu final și să rămână cu lucurile pozitive pentru că sunt și dintre acestea. Adică a făcut parte dintr-un grup unit și valoros la naționala de tineret”, a adăugat Balint.

Nu e de acord cu punerea la zid a lui Rădoi și propune: „Soluții pe termen mediu și lung”

Chiar dacă Iacob a fost doar spectator și aseară, în eșecul dureros al „tricolorilor” în Armenia (2-3), Laszlo Balint și-a expus părerea și i-a luat apărarea selecționerului Mirel Rădoi.

„Ceea ce s-a întâmplat aseară în Armenia ne doare pe toți, dar, din nou, nu înțeleg de ce trebuie crucificat Mirel Rădoi. Este adevărat, de obicei antrenorul este primul este responsabil de rezultate, dar nu cred că momentul în care a ajuns naționala mare este cauzat doar de ceea ce s-a întâmplat în mandatul lui Mirel Rădoi. Ar trebui să fim cu toții conștienți de nivelul fotbalului românesc, din păcate nu mai înregistrăm o creștere în ultima perioadă nici la nivel de echipe de club, nici la nivel de echipă națională. Trebuie să privim toate detaliile când vorbim despre dezvoltarea, progresul fotbalului românesc.

Și aș folosi o metaforă ca să mă exprim mai bine. Nu ar trebui să ne uităm doar la faptul că mărul din pom este stricat, ci să ne gândim de ce acel fruct a ajuns să fie stricat. Este un întreg proces ce a dus la alterarea rodului și aici trebuie să intervenim cu toții, să găsim soluții pe termen mediu și lung. Chiar să ne asumăm și o perioadă în care rezultatele să fie trecute cumva pe plan secund, pentru că avem destul de multe exemple, precum Belgia și chiar Germania care au trecut printr-un proces de asemenea natură. Au pus rezultatele de la seniori pe planul doi, dar, în schimb, au făcut foarte multe la nivelul fotbalului juvenil”, consideră Laszlo Balint.

Cu trei puncte din 9 posibile, România și-a compromis încă din startul preliminariilor pentru „mondialele” din 2022 șansele la calificare.

The post Un antrenor din Liga 1 sare în apărarea lui Mirel Rădoi prin matafore: „Nu înțeleg de ce trebuie crucificat… să vedem de ce s-a stricat mărul” appeared first on Prosport.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă