Un antidepresiv folosit pentru tratarea tulburării obsesiv-compulsivă (TOC) și depresiei reduce riscul formelor severe de COVID-19

1 lună in urmă 10

JOI, 28 OCTOMBRIE 2021, 14:09

SURSĂ: Realitatea.NET AUTOR: Dana Bărăgan

Medicamentul, vândut sub numele de marcă Luvox, este un inhibitor selectiv al recaptării serotoninei (ISRS) cel mai des utilizat pentru a trata tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) și depresia, relatează DCNews.ro.

„Fluvoxamina poate reduce producția de molecule inflamatorii numite citokine, care pot fi declanșate de infecția cu SARS-CoV-2”, a spus Angela Reiersen, profesor asociat de psihiatrie la Universitatea Washington din St. Louis, care a lucrat la studiu.

 „Medicamentul poate reduce, de asemenea, trombocitele din sânge, ceea ce poate afecta efectele de coagulare ale infecției cu coronavirus”, a adăugat el.

Astfel, 741 de voluntari cu COVID-19 au primit drept tratament 100 mg cu fluvoxamină de două ori pe zi, timp de 10 zile, în timp ce 756 de voluntari au primit un placebo.

Dintre pacienții cărora li sa administrat fluvoxamină, 79, respectiv aproximativ 11%, au avut nevoie de tratament într-o cameră de urgență sau de spital, comparativ cu aproape 16% dintre cei cărora li sa administrat placebo. A fost o scădere cu 5% a riscului absolut și o scădere cu 32% a riscului relativ.

În ciuda acestor rezultate încurajatoare, în prezent sunt necesare mai multe studii pentru a vedea dacă medicamentul ar putea fi adăugat la tratamentele administrate pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2.

Un plus, dacă îl putem numi așa, al acestui produs farmaceutic este legat de faptul că este ieftin. ”10 zile de fluvoxamină costă aproximativ 4 dolari chiar și în medii cu resurse bune”, au scris cercetătorii.                        

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă