Un angajat ASF reclamă în Senat ce nereguli ar fi în instituția care arbitrează piețe de miliarde de euro

1 lună in urmă 159

Cristian Muntean, angajat al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), este audiat miercuri, de la ora 10, în Comisia de Buget Finanțe din Senat, în urma unei solicitări a acestuia de a prezenta informații și documente privind neregulile pe care le-ar fi aflat ca angajat al acestei autorități. Favorizarea asigurătorilor prin aplicarea de sancțiuni simbolice ori angajări pe criterii de rudenie (gineri, soții) și interese personale (amante) sunt câteva din neregulile prezentate în solicitarea de audiere, document consultat de HotNews.ro. Acesta spune că a sesizat anterior și DNA-ul ca avertizor de integritate.

Cristian Adrian Muntean, expert în management în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a solicitat să fie audiat, ca avertizor de integritate, de către Comisiile de specialitate din Senat cu privire la "gravele disfuncționalități în activitatea Autorității de Supraveghere Financiară" despre care a aflat în calitate de angajat al acestei instituții.

Audierea sa are loc chiar în acest moment în Comisia de Buget Finanțe din Senat.

În solicitarea de audiere, acesta dă următoarele exemple de nereguli în ASF:

  • - "Favorizarea operatorilor economici supravegheați (asigurătorii), prin interpretarea defectuoasă a legislației, omisiunea aplicării de sancțiuni sau aplicarea unor sancțiuni neproporționale, simbolice față de natura faptelor constatate și care afecteaza inclusiv bugetul de stat
  • - Vătămarea drepturilor și intereselor legitime ale asiguraților;
  • - Omisiunea de a sesiza alte autorități competente atunci când au fost identificate nereguli grave rezultate în urma controalelor și care impun alte verificări, pe care ASF nu este abilitată să le desfășoare;
  • - Emiterea de acte administrative care servesc intereselor operatorilor economici așa-ziși supravegheati;
  • - Politici de personal pe criterii subiective: rudenie (gineri, sotii), interese personale (amante), cât și în baza recomandărilor venite din partea operatorilor economici așa-ziși supravegheați;
  • - Presiuni directe exercitate de către Președintele ASF (n.a Nicu Marcu) pentru a forța anumiți angajați de a semna acte adiționale ale contractelor de muncă ce prevedeau reducerea salariilor cu 25-30%, în timp ce veniturile consiliului ASF au rămas intacte; etc.".

Acesta mai spune că a sesizat și Direcția Națională Anticorupție în calitate de avertizor de integritate și solicită Parlamentului, unica instituție abilitată să tragă la răspundere conducerea ASF să îi acorde "aproximativ două ore de audiere în care să prezinte informații și documente" cu privire la acuzațiile sale.

  • Cine este Cristian Muntean: Cum a ajuns angajat ASF după ce a fost printre cei mai vocali critici ai acestei autorități și ce litigii are acum cu ASF

Cristian Muntean a fost pentru mulți ani președintele ASSAI (asociația service-urilor auto independente), una dintre cele mai vocale asociații împotriva ASF și a firmelor de asigurări rău-platnice în zona asigurărilor auto RCA.

În luna decembrie 2017 a devenit consilierul Prim-vicepresedintelui ASF, Ovidiu Wlassopol (n.a fostul soț al Liei Olguța Vasilescu).

"Sunt lucruri pe care nu le poți schimba “de pe margine” și uneori trebuie să intri în groapa cu lei pentru a reuși.", spunea atunci Cristian Muntean pe contul său de Facebook cu privire la acest pas de a deveni angajat ASF.

De menționat că Muntean avea o situație financiară foarte bună (conducător de Porsche Cayenne) și înainte de a intra în ASF, autoritate unde angajații au venituri lunare de mii de euro.

După schimbarea conducerii ASF, Muntean a rămas o vreme consilier și la actualul vicepreședinte al ASF responsabil de sectorul de asigurări, Cristian Roșu.

Relația cu vicepreședintele ASF Cristian Roșu s-a deteriorat însă anul trecut după ce media a relatat cum consilierul ASF, Cristian Muntean, s-a dus în noiembrie 2019 într-o vizită „privată” în Bulgaria pentru a încerca să-l convingă pe Assen Christov, șeful grupului bulgar Eurohold (care controlează Euroins România) să-și plătească datoriile către un afacerist român.

Muntean s-a dus la șeful grupului Eurohold însoțit de amicul său, afaceristul Florin Valeriu Pandele, patronul service-urilor auto Auto Car Grup, dar și de un alt bărbat care s-a prezentat avocat și translator al lui Florin Pandele.

Vicepreședintele ASF Cristian Roșu a reacționat precizând pentru Newsweek că nu l-a mandatat pe Muntean pentru a se duce la bulgarii care controlează Euroins și l-a acuzat pe acesta de conflict de interese.

De cealaltă parte, Cristian Muntean a spus că s-a dus în Bulgaria pentru că este amic atât cu Florin Pandele, cât și cu Assen Christov:

  • „Am mers în Bulgaria ca un prieten, ca un mediator. Le-am spus că discutăm ca și cu niște prieteni. Le-am spus că vin aici ca un prieten și problemele dintre ei care ar putea să escaladeze ar afecta piața de asigurări, cât și instituția ASF. Era pus într-o poziție delicată inclusiv consiliul ASF.", a declarat Cristian Muntean pentru Newsweek.


Potrivit informațiilor HotNews.ro
, ASF a desfășurat o cercetare disciplinară cu privire la deplasarea în Bulgaria a lui Cristian Muntean, dar acesta nu a primit nicio sancțiune, deoarece la primul termen al ședinței de cercetare disciplinara s-a constatat faptul ca acea cercetare este tardivă, întrucât expirase termenul legal de 6 luni în care angajatorul poate efectua cercetarea disciplinară.

Drept urmare, acesta a fost detașat ca expert management în cadrul Direcției de petiții din ASF, iar autoritatea i-a făcut acestuia plângere penală în luna iulie a anului trecut la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, care a fost respinsă însă de procurori, aceștia dând soluții de clasare și de neîncepere a urmăririi penale.


În prezent, ASF contestă la Tribunalul București
soluțiile de clasare date de procurori, un nou termen de judecată fiind chiar miercuri 12 mai 2021.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă