Un acord post-Brexit, în curând? Există „progrese”, dar necesită încă „multă muncă”

3 luni in urmă 14

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că încheierea unui acord post-Brexit între UE și Marea Britanie ar necesita „încă multă muncă”, în ciuda „progreselor” înregistrate în ultimele zile.

„După săptămâni dificile, cu progrese foarte lente, în ultimele zile am văzut progrese mai mari, mai multă mișcare pe probleme importante. Este un lucru bun”, a salutat ea în timpul unei conferințe de presă.

Dar „este încă mult de muncă”, a adăugat ea, în special cu privire la cele trei puncte principale de blocare: garanțiile cerute la Londra în ceea ce privește concurența, accesul europenilor la apele piscicole britanice și modul de reglementare a divergenţelor în viitorul acord.

„Nu există nicio îndoială că presiunea timpului este mare”, a spus ea. „Trebuie să terminăm înainte de sfârșitul anului”.

Au mai rămas aproximativ 40 de zile înainte de 31 decembrie, când se va încheia perioada de tranziție post-Brexit, timp în care Regatul Unit – care a părăsit oficial UE pe 31 ianuarie – va înceta aplicarea standardelor europene. Fără un tratat comercial care să le guverneze relația, Londra și Bruxelles-ul riscă un nou șoc economic, care s-ar adăuga epidemiei de coronavirus. Cele două părți, care lucrează la un text comun deja avansat, trebuie, în principiu, să ajungă la un acord suficient de devreme înainte de sfârșitul anului pentru a permite ratificarea acestuia de către Regatul Unit, dar și de către Parlamentul European. Dar discuțiile au fost încetinite joi de un caz de Covid-19 apărut în echipa europeană, care l-a forțat pe negociatorul UE  Michel Barnier şi pe omologul său britanic, David Frost, să renunţe la orice întâlnire faţă în faţă.

Oamenii care ar putea fi infectați vor fi testați și apoi se va lua o decizie sub forma unor discuții viitoare, a indicat o sursă europeană.

„Este o ceață completă”, a rezumat o sursă apropiată discuțiilor, subliniind totuși că ultimele blocaje au rămas în orice caz „politice, nu logistice”.

Discuțiile vor continua de la distanță „la începutul săptămânii viitoare” și apoi în persoană „atunci când vor fi considerate sigure”, a spus un purtător de cuvânt din Downing Street.

O sursă britanică a declarat că majoritatea negociatorilor britanici de la Bruxelles se vor întoarce acasă.

„Suntem foarte departe de un acord, dar nu stăm nemișcați. În acest ritm, am plecat spre un acord în decembrie”, a estimat o sursă diplomatică.

Însă, un alt diplomat și-a exprimat temerea „că procesul de negociere nu va continua suficient de repede pentru a asigura ratificarea unui eventual acord înainte de sfârșitul anului”, mai ales dacă „deciziile politice necesare” nu sunt luate rapid la Londra.

Potrivit doamnei von der Leyen, Londra și Bruxelles-ul și-au văzut poziția apropiindu-se recent în ceea ce privește ajutorul de stat, considerat esențial de UE, care vrea să evite ca Regatul Unit să-și subvenționeze companiile cu orice preț.

De asemenea, mai multe surse au raportat progrese în domeniul energiei, transporturilor, precum și al cooperării polițienești și judiciare.

Sursa: La Libre Belgique / Traducerea: Rodezia Costea (Rador)

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă