Ultimul evreu rămas în Afganistan refuză să părăsească țara și să se întoarcă în Israel din cauza unui divorț neoficializat religios, care ar putea să îi aducă repercusiuni legale

2 luni in urmă 37

Zebulun Simantov, ultimul evreu rămas în Afganistan după ce talibanii au preluat controlul țării, a refuzat miercuri oferta unui filantrop israelian, Moti Kahana, de a părăsi statul cu un avion privat, potrivit The Jewish Chronicle.

Motivul care stă în spatele deciziei evreului de 62 de ani ar fi că revenirea în Isreal i-ar putea aduce repercusiuni legale, din cauză că a refuzat să oficializeze în mod religios divorțul de soția sa. De aproximativ două decenii, acesta nu i-a acordat soției divorțul religios, relatează The Jerusalem Post.

Simantov, care a trăit în ultimii ani în singura sinagogă din Kabul, a spus la începutul acestui an că va pleca înainte de sosirea talibanilor, posibil în Israel. El a mai spus că talibanii l-au întemnițat, considerându-l un necredincios și au încercat să-l convertească la islam. Deși se spune că talibanii îl consideră pe Simantov un „necredincios”, el pretinde că este un mândru afgan și a spus că nu vrea să-și părăsească patria. Mass-media israeliană scrie că Simantov este un comerciant de covoare și este fost proprietar al unui restaurant din Herat, al treilea cel mai mare oraș din Afganistan, scrie The Times of Israel.

Moti Kahana, omul de afaceri născut în Israel, a spus că a cheltuit „o sumă imensă de bani” pentru a organiza planul de evadare, dar lui Zebulun Simantov i-a trebuit aproximativ jumătate de oră să se răzgândească și să respingă șansa de a părăsi Afganistanul.

Jurnalistul austro-afgan Emran Feroz, care l-a intervievat anterior pe Simantov, a declarat pe Twitter că este în legătură cu el și că este „bine”.

De asemenea, mai multe organizații evreiești și-au exprimat dorința de a-l ajuta pe Simantov dacă dorește să plece. Mendy Chitrik, președintele Alianței rabinilor din statele islamice, a declarat că a fost în contact cu autoritățile din Turcia, unde locuiește, pentru a încerca să îl aducă în țară pe Simantov.

Informațiile din trecut despre Simantov menționează că soția și fiicele sale s-au mutat în Israel în 1998. Miercuri, au apărut în mass-media israeliană că el a refuzat de mai bine de 20 de ani să divorțeze de soția sa conform legii evreiești.

Potrivit legislației din Israel, pentru a se putea recăsători după divorț, femeile trebuie obțină un „get”, un act de divorț rabinic.

Femeile ce au soți care refuză să oficializeze religios divorțul sunt cunoscute drept „agunot” sau femei înlănțuite, iar situația lor este văzută ca un punct major al inegalității de gen în iudaismul ortodox. În ultimii ani, rabinii ortodocși au depus eforturi pentru a rezolva problema.

Deocamdată, talibanii spun că Simantov nu ar trebui să aibă niciun motiv să se teamă. Marți, un jurnalist israelian de la radiodifuzorul Kan l-a întrebat pe Suhail Shaheen, un purtător de cuvânt al talibanilor la Doha, capitala Qatar-ului, dacă Simantov va fi în siguranță sub conducerea talibanilor. El a precizat că oamenii „nu trebuie să se teamă și să fugă” pentru că „nu facem rău minorităților. Există sikhi și hinduși în țară și au libertatea lor religioasă”.

Sursa foto: Captură video – YouTube/ Drew Binsky

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă