Ultimatumul Rusiei creează tensiuni la Washington și Bruxelles. Ce trebuie să facă SUA și NATO pentru prevenirea unui război în Ucraina

4 săptămâni in urmă 15

Marti, 21 Decembrie 2021, ora 13:30

199 citiri

Rusia a trimis un ultimatum Statelor Unite și NATO, care vizează stoparea extinderii alianței nord-atlantice spre Estul Europei, dar și a cooperării acesteia cu țări din fosta Uniune Sovietică.

Washington-ul și Bruxelles-ul consideră aceste idei ale Moscovei drept ”inacceptabile”. Totuși, Patrick Bucanan, un analist american, susține că există o marjă de dialog între cele două părți, pentru evitarea unui război în Ucraina.

”Înainte de a respinge definitiv aceste cereri rusești, SUA ar trebui să se uite îndeaproape să vadă, dacă nu sunt unele probleme asupra cărora s-ar putea face un compromis, astfel încât criza din Ucraina să fie dezamorsată”, a afirmat expertul, potrivit Buchanan.

Cele două propuneri ale Kremlinului sunt proiecte de pacte de securitate, pe care Serghei Ryabkov, adjunctul ministrului de Externe al Rusiei le-a prezentat, pentru eliminarea tensiunilor legate de acumularea de trupe ale Moscovei, aproximativ 100.000 de militari în apropierea granițelor Ucrainei.

Cererile sunt privite de SUA și NATO, ca un ultimatum virtual, conceput pentru a fi respins de către Washington și Bruxelles și de a oferi un pretext pentru o invazie a Rusiei și ocuparea unei părți din Ucraina.

Printre revendicările Moscovei, se numără garanții scrise ale NATO de a nu mai admite în alianță alte republici ex-sovietice, precum Ucraina, Georgia, Armenia și Azerbaidjan. În plus, Kremlinul vrea ca SUA și Rusia să-și țină navele de război și bombardierele strategice departe de teritoriul celuilalt, iar Washington-ul să renunțe să-și mai facă baze militare în state din fostul URSS.

Fiica opozantului Boris Nemțov, ucis în Rusia: ”Putin știe că în prezent o singură persoană îi poate răsturna regimul”

Rusia cere crearea unei zone de securitate în jurul granițelor sale, care să includă toată fosta Uniune Sovietică, unde bazele SUA și NATO să fie interzise. Faptul că revendicările au fost făcute publice, ele sugerează că trebuie luate în serios și că președintele Vladimir Putin s-ar afla în spatele lor.

Apelul lui Ryabkov pentru negocieri între SUA și Rusia la Geneva, poate fi locul pentru o nouă reevaluare a angajamentelor de la Războiul Rece și până azi. Analistul american Patrick Buchanan (83 de ani), fost asistent al președinților americani Richard Nixon, Gerard Ford și Ronald Reagan, susține că pentru orice concesii făcute Rusiei de către SUA, Washington-ul poate cere alte compromisuri reciproce din partea Moscovei.

SUA pregătite să dea o lovitură de trăsnet Rusiei: Moscova ar putea fi paralizată pe plan internațional VIDEO

S-ar putea crea cadrul pentru limitarea rachetelor americane și rusești din Europa, restricționarea numărului de operațiuni aeriene și navale ale NATO șI Rusiei, în apropierea teritoriilor propriii, care ar putea fi negociabile.

Citeste si:

Putin vrea discuții urgente despre planurile NATO legate de Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin i-a transmis premierului britanic Boris Johnson că vrea discuții imediate pentru încheierea unor acorduri legale clare, prin care NATO să se angajeze că nu se...

Rusia se întoarce în Războiul Rece și amenință NATO cu desfășurarea de rachete nucleare în Europa. ”Adică va fi o confruntare, aceasta va fi următoarea rundă”

Rusia a afirmat luni că ar putea fi nevoită să desfăşoare rachete nucleare cu rază intermediară de acţiune în Europa, ca reacţie la ceea ce consideră a fi planuri similare ale NATO,...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă