"Ultima şansă de a stabili originea SARS-CoV-2". OMS a format un nou grup consultativ COVID-19 şi cere cooperarea Chinei

5 zile in urmă 23

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a afirmat miercuri că un grup de consultanţi nou înfiinţat care să se ocupe de patogenii periculoşi ar putea fi ”ultima noastră şansă” să stabilim originea virusului SARS-CoV-2, agenţia solicitând cooperarea Chinei.

 Noul grup consultativ COVID ar putea fi ultima şansă de a stabili originea SARS-CoV-2

OMS: Noul grup consultativ COVID ar putea fi ultima şansă de a stabili originea SARS-CoV-2

Profimedia

Primele cazuri de COVID-19 la oameni au fost raportate în oraşul chinez Wuhan în decembrie 2019. China a respins în repetate rânduri teoriile potrivit cărora virusul ar fi scăpat dintr-unul din laboratoarele sale şi a afirmat că nu mai sunt necesare vizite. La începutul acestui an, o echipă condusă de OMS a petrecut patru săptămâni în Wuhan şi a afirmat într-un raport comun, publicat în luna martie, că virusul a fost probabil transmis de la lilieci la oameni prin intermediul unui alt animal, dar că sunt necesare cercetări suplimentare. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că ancheta a fost îngreunată de lipsa de date brute referitoare la primele zile de răspândire a epidemiei şi a solicitat audituri de laborator, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Originea COVID-19. Noul grup consultativ OMS

OMS i-a numit miercuri pe cei 26 de membri propuşi ai Grupului său consultativ ştiinţific cu privire la originile noilor agenţi patogeni (SAGO). Printre aceştia se numără Marion Koopmans, Thea Fischer, Hung Nguyen şi expertul chinez în sănătatea animalelor Yang Yungui, care a participat la ancheta comună din Wuhan. Maria van Kerkhove, conducător tehnic al OMS pentru COVID-19, şi-a exprimat speranţa că vor exista în continuare misiuni internaţionale conduse de OMS în China, care să angajeze cooperarea ţării. Ea a declarat într-o conferinţă de presă că "mai mult de trei duzini de studii recomandate" trebuie încă efectuate pentru a determina modul în care virusul a trecut de la specia animală la oameni.Testele chineze raportate pentru anticorpii prezenţi la rezidenţii din Wuhan în 2019 vor fi ”absolut critice” pentru înţelegerea originilor virusului, a spus van Kerkhove.

Mike Ryan, expertul principal al OMS în situaţii de urgenţă, a declarat că noul grup ar putea fi ultima şansă de a stabili originea SARS-CoV-2, ”un virus care a oprit întreaga noastră lume”. OMS a căutat ”să facă un pas înapoi, să creeze un mediu în care să putem analiza din nou problemele ştiinţifice”, a spus el.

Chen Xu, ambasadorul Chinei la ONU la Geneva, a declarat într-o conferinţă de presă separată că toate concluziile studiului comun au fost ”destul de clare”, adăugând că, deoarece echipele internaţionale au fost deja trimise în China de două ori, ”este timpul să trimitem echipe în alte locuri". "Cred că, dacă vom continua cercetările ştiinţifice, ar trebui să fie un efort comun bazat pe ştiinţă, nu pe agenţiile de informaţii", a mai spus Chen.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă