ULTIMA ORĂ Șeful Serviciul de Informații Externe din Rusia (SVR) acuză SUA că ar pregăti o ”revoluție colorată” în Moldova după alegerile prezidențiale de la Chișinău

4 luni in urmă 18

Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), acuză SUA într-un comunicat oficial că ar vrea să influențeze alegerile prezidențiale din Moldova și că ar pregăti o ”revoluție colorată” la Chișinău. Acuzațiile lui Narîșkin, care nu sunt susținute de nici o probă, vin la doar o zi după ce presa din Moldova a dezvăluit că Igor Dodon, cadidatul pro-rus la alegerile prezidențiale, este manevrat direct de Kremlin prin intermediul unei echipe dedicate.

În plus, oficialul rus folosește sintagma ”revoluție colorată” pe care Kremlinul a utilizat-o în dese rânduri pentru a-și justifica intervenții în statele învecinate, bazându-și implicarea pe necesitatea de a apăra minoritatea rusă din respectivele țări.

Serghei Narîșkin, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Vladimir Putin, scrie în comunicatul postat pe site-ul SVR că ”vedem clar că americanii pregătesc un scenariu revoluționar pentru Moldova, unde în noiembrie au loc alegeri prezidențiale. Ei nu sunt satisfăcuți cu actualul președinte, Igor Dodon, care menține relații constructive cu statele CSI, inclusiv Rusia. Departamentul de Stat al SUA a ordonat Ambasadei din Chișinău să organizeze proteste dacă Dodon va fi reales. ONG-urile și presa afiliată americanilor aruncă deja informații false pe piață despre falsificarea alegerilor (…) Există informații despre pregătirea unei călătorii în moldova a unui grup de specialiști americani în revoluții colorate”.

Reamintim că Rise Moldova a dezvăluit, bazându-se pe date extrase din telefonul președintelui Dodon, că în centrul Chișinăului, la doar câteva sute de metri de Președinție, se află biroul unui grup de consultanți politici veniți de la Moscova care țin legătura cu Partidul Socialist pro-rus. Unii politicieni de la Chișinău colaborează de ani buni cu astfel de consultanți ruși, iar Igor Dodon își coordonează până și discursurile de la forumurile internaționale cu autoritățile de la Kremlin. Uneori, Moscova pur și simplu expediază teze necesare de inclus în discursurile publice, cum s-a întâmplat în cazul Irinei Vlah, actualul bașcan al autonomiei găgăuze. În plus, Rise Moldova a dezvăluit că în cadrul Administrației Președintelui Federației Ruse funcționează o așa-numita „subdiviziune moldovenească”, structură condusă de colonelul Serviciului de Informații Externe (SVR) al Federației Ruse, Igor Maslov.

Foto: Serghei Narîșkin / SVR

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă