UEFA elimină fair-play-ul financiar! Va apărea o taxă de lux pentru cluburile bogate

2 luni in urmă 20

  • Liga 2: U Cluj – Unirea Constanța, joi, 21:30, Digi Sport 1

  • Liga 1: CFR Cluj - Farul, vineri, 21:30, Digi Sport 1

Introdus în 2011, fair-play-ul financiar are ca scop redresare considerabilă a sănătăţii financiare a cluburilor într-o perioadă scurtă de timp. Sancțiunile cluburilor care încalcă fair-play-ul sunt adunate și împărțite celorlalte cluburi care tocmai au participat în cupele europene.

UEFA elimină fair-play-ul financiar! Va apărea o taxă de lux pentru cluburile bogate

Conform sursei citate, UEFA este gata să înlocuiască fair-play-ul financiar, după 10 ani, cu o taxă de lux. Cluburile care participă în cupele europene ar urma să fie obligate să aibă un plafon salarial care să acopere cel mult 70% din valoarea încasărilor. Echipele care nu vor respecta acest prag vor fi amendate, iar banii adunați vor fi împărțiți de echipele care au respectat plafonul.

Fair-play-ul financiar le impune cluburilor să nu cheltuie mai mult decât încasează. În perioada 2011 - 2014, în primii trei ani de la introducerea fair-play-ului financiar, UEFA a anunțat că pierderile nete ale cluburilor au scăzut de la 1,4 miliarde de euro la "doar" 400 de milioane de euro.

Fair-play-ul financiar mai curpinde și alte sancțiuni, cum ar fi diminuarea numărului de jucători de pe lista UEFA, reținerea banilor câștigați de club din participarea în cupele europene sau interdicția de a mai realiza transferuri. Cea mai dură sancțiune este excluderea din cupele europene. Noua "taxă de lux" propusă de UEFA ar urma să prevadă doar amenzi pentru cluburile care încalcă plafonul salarial.

Messi tocmai a semnat cu PSG după ce Barcelona nu și-a permis să-i înregistreze vechiul contract din cauza fair-play-ului financiar și a plafonului salarial impus în La Liga, care se ridică tot la 70% din totalul cheltuielilor.

Manchester City, echipa care a driblat excluderea din cupele europene

În 2020, Manchester City a fost exclusă din cupele europene pentru doi ani după încălcarea fair-play-ului financiar și amendată cu 30 de milioane de euro. City a fost găsită vinovată pentru "încălcări grave ale regulamentelor fair play-ului financiar", dar apoi a câștigat apelul la TAS și a rămas doar cu amenda, care în final s-a ridicat la 10 milioane de euro.

Manchester City fusese exclusă după ce a cheltuit aproape 700 de milioane de euro pe transferuri, iar din vânzarea jucătorilor au intrat 200 de milioane de euro.

Etichete: uefa , mercato , fair-play financiar , uefa fair play financiar
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă