UE sustine reformele Maiei Sandu si acuza parlamentarii moldoveni de subminarea statului de drept

2 săptămâni in urmă 12

Uniunea Europeana si-a exprimat sambata sprijinul pentru agenda reformatoare a presedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, si a atentionat ca votul de vineri al parlamentarilor moldoveni impotriva deciziilor Curtii Constitutionale constituie "un atac impotriva Constitutiei si a statului de drept", informeaza Reuters si Radio Chisinau.

Seful diplomatiei europene Josep Borrell i-a indemnat sambata pe parlamentarii Republicii Moldova sa respecte deciziile Curtii Constitutionale a republicii, dupa ce vineri deputatii au acordat un vot de neincredere pentru trei judecatori ai Curtii, printre care presedintele acesteia Domnica Manole, pentru decizia lor de a sustine demersul Maiei Sandu, presedintele proeuropean al republicii, in vederea convocarii de alegeri parlamentare anticipate.

"In temeiul Constitutiei Republicii Moldova, Curtea Constitutionala este independenta de orice alta autoritate publica si se supune doar Constitutiei. Prin urmare, Parlamentul si puterea executiva trebuie sa respecte rolul Curtii Constitutionale de 'gardian al Constitutiei', chiar si atunci cand sunt nemultumiti de deciziile acesteia. Astfel, voturile si declaratiile de vineri constituie un atac flagrant asupra ordinii constitutionale a Republicii Moldova si sunt o incercare de a submina statul de drept", a declarat Borrell, reamintind ca "toti actorii politici din Republica Moldova trebuie sa respecte deciziile Curtii Constitutionale".

Potrivit sefului diplomatiei europene, "independenta Curtii Constitutionale este vitala pentru asigurarea statului de drept si a mecanismelor democratice - ambele fiind principii fundamentale pe care Republica Moldova si le-a asumat in cadrul Acordului de Asociere UE - Republica Moldova'.

Friday's votes and declarations constitute a blatant attack on the constitutional order of the Republic of #Moldova and are an attempt to undermine the rule of law.

All political actors need to respect the decisions of the Constitutional Court. https://t.co/WmRaxyYvWm

- Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) April 24, 2021

Si presedintele Consiliului European, Charles Michel, si-a exprimat sprijinul pentru agenda de reforme a presedintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Potrivit lui Charles Michel, "actiunile din Parlament impotriva Curtii Constitutionale a Moldovei reprezinta un atac clar asupra independentei sale". "Facem apel la toti actorii politici sa respecte pe deplin Constitutia si statul de drept', potrivit unui mesaj publicat pe Twitter.

Declaratia Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM) privind uzurparea puterii in stat de catre Curtea Constitutionala si acordarea unui vot de neincredere pentru trei judecatori ai Curtii a fost aprobata vineri de catre Parlamentul de la Chisinau, cu votul al 54 de deputati din grupurile parlamentare PSRM si Partidul Sor. Socialistii si aliatii lor din legislativ considera drept "dictatoriala" si "nedemocratica" decizia recenta a Curtii Constitutionale care a constatat ca sunt intrunite toate circumstantele pentru dizolvarea parlamentului.

Mai mult, alianta constituita din deputatii PSRM, ai Partidului Sor si transfugi democrati (53 de voturi) a anulat o hotarare a parlamentului din 2019 prin care actualului presedinte al Curtii Constitutionale, Domnica Manole, a fost votata judecator in cadrul acestui for suprem.

Dupa avizul emis de Curte, Maia Sandu a anuntat ca "in curand" va semna decretul de dizolvare a parlamentului si va anunta data alegerilor parlamentare anticipate.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă