UE, mesaj puternic de susținere a Ucrainei. Șeful diplomației europene merge pe linia frontului cu separatiştii proruşi

2 săptămâni in urmă 20

Luni, 03 Ianuarie 2022, ora 18:27

180 citiri

UE, mesaj puternic de susținere a Ucrainei. Șeful diplomației europene merge pe linia frontului cu separatiştii proruşi

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, va face o vizită oficială în Ucraina în perioada 4-6 ianuarie 2022. Oficialul UE va merge și pe linia frontului cu separatiştii proruşi, unde va exprima susținerea Uniunii Europene pentru suveranitatea și integritatea teritorială a acestei ţări, a transmis luni Comisia Europeană.

De mai multe săptămâni, occidentalii sunt îngrijoraţi de desfăşurarea a 100.000 de soldaţi ruşi aproape de frontiera estică a Ucrainei şi acuză Moscova că ameninţă această ţară cu o nouă invazie, după cea din Crimeea în 2014.

Potrivit comunicatului Comisiei, Borrell, însoţit de ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, se va deplasa mai întâi în estul ţării, pe ”linia de contact” între zona controlată de Kiev şi cea apărată de separatiştii proruşi, angajaţi într-un conflict care a făcut peste 13.000 de morţi începând din 2014.

Ulterior, Josep Borrell va avea întrevederi cu alţi responsabili ucraineni la Kiev.

Vizita sa ”subliniază sprijinul ferm al UE faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei într-un moment în care ţara se confruntă cu consolidarea militară şi acţiunile hibride ale Rusiei”, arată executivul comunitar.

Rusia şi SUA au programate pe 9 şi 10 ianuarie, la Geneva, discuţii pe tema Ucrainei, urmate pe 12 ianuarie de o reuniune NATO-Rusia şi pe 13 ianuarie de o alta în cadrul OSCE.

UE se îngrijorează că va fi lăsată deoparte în aceste negocieri, iar Josep Borrell a insistat de mai multe ori ca 'orice discuţie privind securitatea Europei să se ţină în coordonare şi cu participarea UE'.

Rusia consideră că securitatea sa trece prin interzicerea oricărei extinderi a NATO, percepută ca o ameninţare existenţială, şi prin sfârşitul activităţilor militare occidentale în proximitatea frontierelor sale, zonă pe care o vede ca ţinând de aria sa de influenţă.

Occidentalii resping însă anumite cereri ale Rusiei ca inacceptabile. Duminică, preşedintele american, Joe Biden, a dat asigurări că SUA şi aliaţii lor ”vor răspunde energic” dacă Rusia va invada Ucraina.

Citeste si:

De ce se comportă Vladimir Putin ca un om în criză de timp ANALIZĂ

Pe măsură ce Ucraina pare că scapă de sub controlul Rusiei, liderul de la Kremlin simte că rămâne fără pârghii de presiune și îl face să ia în considerare opțiunea forței. Vladimir...

 "Putin vrea o Ialta 2.0". Cum trebuie să i se răspundă

Putin vrea să negocieze cu SUA peste capul aliaților . Ce ar vrea Rusia să facă e să reitereze acordul din 1945 de la Ialta. În noua versiune, acum fără britanici, SUA și Rusia și-ar...

DigiSport.ro

TelekomSport.ro

Adevarul.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă