UE forțează plecarea de la putere a ultimului dictator al Europei - Noi sancțiuni impuse Belarusului

1 lună in urmă 18

Aleksandr Lukașenko Aleksandr Lukașenko

Uniunea Europeană a suplimentat, luni, sancțiunile impuse Belarusului după deturnarea avionului civil la Minsk, luna trecută, cu scopul de a-l determina la președintele Aleksandr Lukașenko să părăsească puterea. Importante surse de venit ale regimului vor fi tăiate. 

LUNI, 21 IUNIE 2021, 16:39

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Irina Chirtoc

Decizia a fost luată în unanimitate de miniștrii de Externe din UE la reuniunea Consiliului UE, desfăşurată la Luxemburg.

”Aceasta nu se întâmplă în fiecare zi, dar (acum) UE este pe aceeaşi linie. Avem deja sancţiuni care vizează persoane. Iar acum avem sancţiuni în şapte sectoare economice, începând de la arme şi până la tutun sau îngrăşăminte, adică potasiu”, un important produs de export pentru Belarus, a anunțat ministrul de Externe luxemburghez, Jean Asselborn.

”Sunt măsuri care vor afecta masiv Belarusul şi veniturile acestui stat, aşadar şi fondurile de care depind Lukaşenko şi regimul său”, a spus și ministrul de Externe german, Heiko Maas.

Înaintea Consiliului UE Afaceri Externe, miniștrii din țările membre au discutat cu opozanta belarusă aflată în exil, Svetlana Tihanovskaia.

Ulterior, pe lista responsabililor belaruşi sancţionaţi pentru reprimarea opoziţiei au fost adăugate 78 de nume şi 8 entităţi. Țările membre au decis și sistarea importurilor anumitor tipuri de potasiu şi de produse petroliere din Belarus, printre care şi motorina. Noile sancţiuni au şi o componentă financiară, fiind interzise orice împrumuturi sau vânzarea unor anumite produse financiare către bănci sau alte instituţii financiare publice belaruse. Va fi, de asemenea, consolidat embargoul european asupra armelor, pentru a include aici şi armele de vânătoare şi de sport, precum şi interzicerea vânzării către Belarus a produselor cu dublă întrebuinţare (civilă şi militară) şi a echipamentelor de supraveghere.

”Sancţiunile sunt un mijloc de a face presiune asupra guvernului din Belarus şi ele vor face rău”, a subliniat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în timp ce opozanta Tihanovskaia crede că măsurile ”pot contribui la încetarea violenţei şi eliberarea oamenilor”.

În Belarus însă, sancțiunile nu au avut până acum efectul așteptat, reprimarea opoziţiei accentându-se, potrivit Agerpres.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă