UE despre revoluţia din Kazahstan: Solicităm părţilor implicate să acţioneze responsabil şi să se abţină de la violenţe

2 săptămâni in urmă 17

Uniunea Europeană urmăreşte „îndeaproape” desfăşurarea recentelor proteste din Kazahstan, se arată într-un comunicat emis de Serviciul European de Acţiune Externă (EEAS) al UE. UE încurajează, de asemenea, găsirea unei soluţii paşnice şi respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor din Kazahstan.

„Solicităm părţilor implicate să acţioneze responsabil şi să se abţină de la acţiuni care ar putea duce la escaladarea violenţei”, se arată în comunicatul EEAS.

UE recunoaşte dreptul cetăţenilor de a protesta paşnic dar se aşteaptă ca acest proteste să rămână non-violente şi să fie evitată orice incitare la violenţă.

De asemenea, EEAS solicită autorităţilor din Kazahstan să respecte dreptul fundamental al cetăţenilor la organizarea de protestepaşnică şi să folosească în mod „proporţional” forţa când vine vorba de „apărarea intereselor legitime de securitate”.

De asemenea, Kazahstanul este considerat un partener important al UE, iar EEAS solicită Kazahstanului să-şi respecte angajamentele referitoare la respectarea libertăţii presei şi accesul la informaţii, atât în mediile online cât şi cele offline.

Editor : M.L.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă