UE critică noul guvern anunțat de talibani: Nu e „reprezentativ” pentru Afganistan

1 lună in urmă 21

Uniunea Europeană a criticat miercuri guvernul interimar format de talibani în Afganistan, spunând că nu este nici „inclusiv”, nici „reprezentativ” pentru diversitatea etnică și religioasă a țării, potrivit Euronews.

„Nu pare guvernul inclusiv și reprezentativ pentru bogata diversitate etnică și religioasă din Afganistan pe care am sperat să-l vedem și pe care talibanii l-au promis în ultimele săptămâni”, a spus un purtător de cuvânt al UE într-un comunicat.

Pozițiile cheie din noul guvern interimar al Afganistanului au fost anunțate de talibani marți seară. Cabinetul este exclusiv masculin și include numeroși luptători proeminenți talibani care au condus deja posturi cheie în timpul regimului dur al grupului militant între 1996 și 2001.

Mohammad Hasan Akhund, acum șeful guvernului interimar al Afganistanului, a fost anterior ministru de externe și vicepremier. Numărul doi al noului executiv, Abdul Ghani Baradar, este co-fondatorul grupului și a participat la negocierile privind retragerea SUA, în timp ce noul ministru de interne, Sirajuddin Haqqani, se află pe lista celor mai căutați teroriști de către FBI, pentru care se oferă o recompensă de 10 milioane de dolari. 

Germania a emis rezerve asupra noului guvern, ministrul de externe Heiko Mass spunând că „anunțul unui guvern interimar fără participarea altor grupuri și violența de ieri împotriva manifestantelor și jurnaliștilor din Kabul nu sunt semnale care ne fac să fim optimiști”.

Anunțul noului guvern a venit după ce luptătorii talibani au tras în aer pentru a dispersa protestatarii din Kabul și au arestat mai mulți jurnaliști.

Editor : M.B.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă