UE ar putea bloca și alte exporturi de vaccinuri anti-COVID-19, avertizează Ursula von der Leyen

1 lună in urmă 2

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a avertizat, luni că şi alte ţări din Uniunea Europeană ar putea bloca exporturi de vaccinuri anti-COVID-19, aşa cum a făcut Italia cu un lot al AstraZeneca, relatează Agerpres, care citează agenția AFP.

Anunțul șefei Comisiei Europene vine după ce, pe 4 martie 2021, Uniunea Europeană a blocat în premieră un export de vaccinuri AstraZeneca din Italia către Australia.

Atunci, Italia a anunţat blocarea exportului a 250.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 ale AstraZeneca produse pe teritoriul european, invocând o „penurie persistentă” şi „întârzieri de aprovizionare” ale grupului.

„Nu este un caz izolat”, a explicat luni Ursula von der Leyen pentru ziarul german WirtschaftsWoche.

Criticată de guvernele europene pentru livrările deficitare, în timp ce Marea Britanie a primit stocul promis de vaccinuri, AstraZeneca nu a livrat decât „mai puţin de 10%” din dozele comandate între decembrie şi martie, a atras atenția Ursula von der Leyen.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a criticat dur mecanismul de control introdus la sfârşitul lui ianuarie de UE, prin intermediul căruia a fost posibil ca Italia să blocheze exporturi de vaccinuri AstraZeneca.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Angela Merkel a reamintit totuşi săptămâna trecută că UE are o „altă abordare”, furnizând în general vaccinuri altor ţări, spre deosebire de SUA în special.

Uniunea Europeană a aprobat până în prezent vaccinuri de la trei producători:Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) ar urma să aprobe joi și vaccinul producătorului american Johnson&Johnson.

FOTO: EPA

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă