UE amână o decizie privind sancțiunile împotriva Turciei

1 lună in urmă 23

UE continuă să lucreze la sancțiunile împotriva Ankarei hotărâte în decembrie 2020, dar ia act de dorința de calmare afișată de liderii turci și dorește să „mențină acest impuls”, a anunțat luni șeful diplomației europene, potrivit AFP.

"Lucrările continuă. Listele nu sunt încă pregătite. Sancțiunile nu au fost puse la păstrare", a spus Josep Borrell după o întâlnire cu miniștrii de externe ai UE la Bruxelles.

Dar „problemele care au tulburat relațiile dintre UE și Turcia în 2020 au dispărut”, a spus el. "Discuțiile dintre Grecia și Turcia s-au reluat și sperăm că cei din Cipru vor relua discuțiile la sfârșitul lunii februarie", a spus el.

"Trebuie să menținem acest impuls pentru a ajunge la un acord", a explicat el.

"Nu am decis astăzi sancțiuni împotriva Turciei pentru că vedem că există evoluții pozitive", a declarat, la rândul său, șeful diplomației germane Heiko Maas.

Oportunitatea de a anunța sancțiunile solicitate de liderii europeni la un summit din decembrie 2020 a divizat statele membre luni și a fost organizată o întâlnire special dedicată subiectului pentru a găsi un consens cu privire la modul de comunicare, a spus el.

"O listă este gata, dar s-a considerat mai potrivit să nu se facă un anunț", a declarat un diplomat sub condiția anonimatului.

Turcia și Grecia și-au reluat contactele luni pentru a încerca să soluționeze disputele dintre ele, în special cu privire la explorarea gazelor naturale.

Totuși, semn al neîncrederii care domnește între cele două țări, Atena a semnat luni un contract pentru achiziționarea a 18 avioane de luptă Rafale din Franța, o decizie luată ca reacție la creșterea demonstrațiilor de forță turcești în estul Mediteranei.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a intensificat acțiunile de la sfârșitul lunii decembrie și l-a trimis joi pe ministrul său de externe Mevlüt Cavusoglu la Bruxelles pentru discuții cu liderii instituțiilor europene.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă