UE a încheiat un acord pentru 60 de milioane de doze din vaccinul anti-COVID Valneva

3 săptămâni in urmă 9

Comisia European─â a convenit miercuri s─â cumpere p├ón─â la 60 de milioane de doze din poten╚Ťialul vaccin ├«mpotriva COVID-19 al companiei franceze de biotehnologie Valneva. Acesta este al optulea astfel de acord ├«ncheiat de executivul comunitar cu o companie produc─âtoare de vaccin, relateaz─â Reuters, care citeaz─â un comunicat de pres─â al Comisiei Europene.

Toate statele membre ale UE vor putea avea asigurate aproape 27 de milioane de doze de vaccin în 2022 și 33 de milioane de doze suplimentare în 2023. Contractul include posibilitatea de a adapta vaccinul Valneva la noile variante de coronavirus, potrivit sursei citate.

Reprezentan╚Ťii Valeneva au precizat c─â se a╚Öteapt─â s─â furnizeze vaccinul ├«ncep├ónd din aprilie 2022 dac─â serul va fi aprobat de Agen╚Ťia European─â pentru Medicamente (EMA).

ÔÇ×Portofoliul nostru larg ne va ajuta s─â lupt─âm ├«mpotriva COVID ╚Öi a variantelor acestuia ├«n Europa ╚Öi nu numai. Pandemia nu s-a terminat. To╚Ťi cei care pot ar trebui s─â se vaccinezeÔÇŁ, a declarat ╚Öefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Vaccin cu virus inactivat

Valneva dezvolt─â un vaccin cu virus inactivat, realizat din virusul viu prin inactivare chimic─â. Este vorba despre o tehnologie tradi╚Ťional─â, folosit─â de 60-70 de ani pentru majoritatea vaccinurilor antigripale sau a celor administrate copiilor.

ÔÇŁComisia, cu sprijinul statelor membre ale UE, a luat decizia de a sprijini acest vaccin pe baza unei evalu─âri ╚Ötiin╚Ťifice solide a tehnologiei utilizate, a experien╚Ťei companiei ├«n dezvoltarea de vaccinuri ╚Öi a capacit─â╚Ťii sale de produc╚ŤieÔÇŁ, se precizeaz─â ├«n comunicatul Comisiei Europene.

Pre╚Ťul ac╚Ťiunilor Valneva a crescut, miercuri, cu peste 20% dup─â acordul cu Comisia European─â, mai noteaz─â Reuters.

Luna trecut─â, reprezentan╚Ťii companiei au anun╚Ťat c─â vaccinul lor are o eficacitate ÔÇ×cel pu╚Ťin la fel de bun─â, dac─â nu mai bun─âÔÇŁ dec├ót cea a serului AstraZeneca, cit├ónd rezultatele unui studiu ├«n faz─â avansat─â ├«n care au fost comparate cele dou─â vaccinuri.

Contractul cu Valneva completează portofoliu larg de vaccinuri deja securizat de Comisia Europeană care include acordurile deja semnate cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, Moderna și Novavax.

Foto: Hepta

Cite┼čte Articolul ├Äntreg pe Surs─â