Ucrainenii, mai îngrijorați de facturile la încălzire decât de o invazie rusească

2 săptămâni in urmă 28

Luni, 03 Ianuarie 2022, ora 13:13

94 citiri

În ciuda miilor de soldați ruși masați la graniță și a amenințărilor aproape zilnice din partea liderilor de la Mosovova, La Kiev, în capitala Ucrainei, există puține semne de îngrijorare că o invazie ar putea fi iminentă, iar oamenii au petrecut sfârșitul de an ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Unul dintre motive e că Ucraina este deja în război de aproape opt ani, luptând împotriva separatiștilor susținuți de Rusia. Din aprilie 2014, aceștia dețin părți din provinciile estice Donețk și Lugansk, inclusiv capitalele acestora.

„Pur și simplu nu-mi mai pasă. Trăim de aproape opt ani lângă un vulcan”, a declarat Valentina Tarpișceva, 33 de ani, instructor de fitness și mamă a doi copii, pentru RFE/RL din Kiev. Capitala ucraineană este situată la aproximativ 600 de kilometri nord-vest de zona cunoscută sub numele de Donbas.

„Avem facturi de plătit și copii de îngrijit”, a adăugat aceasta, în timp ce se uita la haine cu preț redus de la un centru comercial aglomerat din sudul Kievului.

Facturile la utilități și problemele economice grave sunt mai importante pentru ucraineni decât perspectiva războiului, potrivit unui sondaj al agenției Rating Group.

Nu există nicio isterie, asta e sigur. În general, lucrurile sunt echilibrate și calme.”

Trei sferturi din respondenți au spus că majorarea tarifelor la gazele naturale și la încălzirea centralizată, precum și „escaladarea” problemelor economice din Ucraina, sunt cele mai mari probleme ale lor.

În ceea ce privește războiul, mai puțin de jumătate din cei chestionați au spus că sunt de părere că este posibilă o escaladare militară, în timp ce 23% au spus că o astfel de evoluție este „improbabilă”, se arată în sondaj.

Atitudinea relativ calmă a ucrainenilor poate fi explicată și prin faptul că, în discursurile lor publice, oficialii militari de top ai țării au părut mult mai puțin alarmați de iminența unui conflict cu Rusia decât au fost omologii lor americani.

Unii ucraineni obosiți de război au dezvoltat o formă de fatalism care seamănă cu starea de spirit specifică altor națiuni ce se confruntă cu amenințarea unui conflict militar prelungit și nerezolvat, spun observatorii.

„Atitudinea față de război în Ucraina începe să semene cu cele din Coreea [de Sud] sau Taiwan. Este o forță infernală care o va afecta mai devreme sau mai târziu, la fel ca moartea unui individ”, a spus Oleksii Kushch, un analist din Kiev.

Totuși, nu toată lumea împărtășește o astfel de atitudine. Sondajele de opinie arată că părerile sunt împărțite. Unul din trei ucraineni spune că s-ar alătura armatei dacă forțele ruse ar intra în orașul sau satul lor natal, potrivit unui sondaj al Institutului de Sociologie din Kiev, care a fost publicat la jumătatea lunii decembrie.

Aproape 40% din acești potențiali voluntari trăiesc în vestul Ucrainei, departe de granița cu Rusia și de linia frontului în conflictul din Donbas. În schimb, aproximativ un sfert din cei chestionați din provinciile estice au spus că se vor alătura forțelor armate. Aceste cifre reflectă diferențele dintre vestul în mare parte vorbitor de ucraineană și estul și sudul în mare parte vorbitor de rusă.

La același sondaj, aproape 19 la sută au răspuns că „nu vor face nimic” în cazul unei invazii, iar aproape 25 la sută ar prefera să scape de război, mutându-se în altă regiune sau părăsind țara.

Citeste si:

Serialul „Emily in Paris”, criticat pentru modul în care este prezentat un nou personaj. „Imagine caricaturală inacceptabilă şi insultătoare”

Serialul „Emily in Paris” a primit critici după ultimul sezon care a fost publicat pe Netflix. Oleksandr Tkachenko, ministrul ucrainean al Culturii, critică Netflix pentru felul în care...

Tensiunile dintre Ucraina și Rusia. Statele Unite dau asigurări că „vor răspunde energic” în cazul unei invazii rusești

Preşedintele american Joe Biden l-a asigurat duminică pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, într-un apel telefonic, că Statele Unite şi aliaţii săi "vor răspunde energic" dacă...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă