Ucraina mobilizează încă 8.500 de militari şi poliţişti pentru a consolida granița cu Belarus

2 săptămâni in urmă 8

Ucraina va desfăşura 8.500 de militari şi poliţişti suplimentari, precum şi 15 elicoptere, pentru a păzi frontiera cu Belarus şi a preveni posibile tentative ale migranţilor de a trece ilegal graniţa, a anunţat joi ministrul ucrainean de interne Denis Monastirski, relatează Reuters.

Ministrul de interne de la Kiev a precizat că acest contingent va fi format din 3.000 de grăniceri, 3.500 de rezervişti ai Gărzii Naţionale şi 2.000 de poliţişti.

Aviaţia Ministerului de Interne va fi de asemenea la datorie, în special 15 elicoptere care vor asigura mobilitatea şi, dacă va fi necesar, vor transfera forţele noastre la frontieră, a spus el.

Monastirski a declarat anterior în cursul zilei de joi că grănicerii, poliţia şi Garda Naţională vor efectua exerciţii la frontiera cu Belarus, transmite Agerpres. 

Pentru a contracara potenţiala criză a migranţilor, vom implica toate cele cinci structuri ale Ministerului de Interne, fără excepţie, a precizat el.

Monastirski a mai afirmat că ultimele acţiuni îi vor descuraja pe migranţi să încerce să intre în Ucraina, dar că fosta republică sovietică trebuie să-şi modernizeze dotările de la frontierele cu Rusia şi Belarus pentru a evita probleme similare în viitor.

Ucraina, care nu este membră a Uniunii Europene, are o graniţă de 1.084 km cu Belarus şi se teme că ar putea deveni un nou front în criza migraţiei.

Polonia şi alte state comunitare acuză Belarusul că încurajează migranţii, veniţi din Orientul Mijlociu, Afganistan şi Africa, să pătrundă ilegal în UE ca răzbunare pentru sancţiunile pe care blocul comunitar le-a adoptat împotriva Minskului pentru reprimarea unei mişcări de opoziţie după alegerile prezidenţiale din 2020.

Citește și: Bătuți, electrocutați, înghețați în pădure. Mii de oameni sunt prizonieri în butoiul cu pulbere de la granița dintre Polonia și Belarus

UE are în vedere impunerea de noi sancţiuni pentru a pedepsi Belarusul pentru ceea ce statele europene consideră a fi o criză creată artificial, acuzaţie dezminţită de Minsk.

Citește și: În plină criză a migranților, Lukaşenko felicită Polonia de Ziua Independenței

Editor : Marco Badea

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă