Ucraina își consolidează frontiera cu Belarus pe fondul crize migranților

4 săptămâni in urmă 21

Miercuri, 10 Noiembrie 2021, ora 16:54

67 citiri

Ucraina sporește măsurile de protecție la frontiera cu Republica Belarus și este pregătită pentru eventuale provocări - a anunțat prim-viceministrul ucrainean de interne, Evhen Enin. Potrivit acestuia, situația de la frontieră este pe deplin controlată.

„Vecinii ar trebui să fie conștienți de faptul că granițele ucrainene sunt pregătite pentru astfel de provocări. Am analizat deja eventualele rute pe care migranții le-ar putea alege pentru a ajunge în Ucraina" - a subliniat oficialul.

Enin a remarcat că autoritățile ucrainene iau măsuri pentru a asigura protejarea frontierei dintre Ucraina și Belarus. Potrivit acestuia, forțele de securitate de la frontiera de stat a Ucrainei vor fi consolidate cu personal, echipamente și mijloace speciale, inclusiv drone și câini de serviciu.

Putin a trimis bombardiere de sprijinul lui Lukașenko pentru a pune presiune pe UE

Rusia dă vina pe Uniunea Europeană pentru criza migranților de la granița Belarusului cu Polonia și Lituania și a acuzat țările europene că „încearcă să stranguleze Belarusul” cu planurile de închidere a frontierei, relatează Reuters. Moscova a trimis inclusiv bombardiere strategice care să furnizeze sprijin pentru Belarus și a spus că „speră” că „că europenii responsabili să nu permită să fie atrași într-o spirală periculoasă”.

În condițiile în care migranți din Orientul Mijlociu, Afganistan și Africa au făcut noi încercări de a pătrunde în Uniunea Europeană pe parcursul nopții, Moscova și-a trimis avioane de luptă să furnizeze sprijin pentru Belarus – două bombardiere strategice Tu-22M3 au fost folosite pentru a testa sistemul defensiv aerian al Belarusului.

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a spus, împreună cu omologul său bielorus, că speră „că europenii responsabili să nu permită să fie atrași într-o spirală periculoasă”. Ministrul bielorus a adăugat și el că „Rusia și Belarus se sprijină una pe cealaltă, inclusiv dacă va fi cazul unui răspuns comun la activități neprietenoase față de țările noastre”.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns la acuzația premierului polonez, conform căreia „sponsorul crizei se află la Moscova”, acuzație pe care a calificat-o drept „absolut iresponsabilă și inacceptabilă”

„Este evident că o catastrofă umanitară se petrece în condițiile în care europenii nu sunt dispuși să demonstreze angajamentul la propriile lor valori europene”, a adăugat Peskov.

El a mai spus și că, în trecut, „UE a lăsat migranții să intre, iar acțiunile de acum sunt direcționate împotriva Minsk-ului”.

„Lukașenko este doar un executant al acestui nou asalt. Asaltul are un sponsor care poate fi găsit la Moscova, iar acest sponsor este Vladimir Putin”, a spus premierul polonez, Morawiecki, în timpul unei dezbateri de urgență cu privire la această criză, din parlamentul de la Varșovia.

Șeful guvernului polonez a descris situația de la graniță drept un efort al Rusiei de a perturba o regiune pe care a controlat-o în timpul Uniunii Sovietice.

Uniunea Europeană a transmis, marți, că monitorizează 20 de țări, printre care și Rusia, pentru posibilul rol pe care ar pute să-l aibă în transportul de migranți spre Belarus pentru ca Lukașenko să-și pună în aplicare planul de răzbunare.

Angela Merkel îi cere lui Vladimir Putin să intervină

Cancelarul federal german Angela Merkel l-a îndemnat pe preşedintele rus Vladimir Putin să ”acţioneze” împotriva ”instrumentalizării migranţilor de către regimul din Belarus”, a anunţat miercuri purtătorul său de cuvânt, Steffen Seibert, informează AFP şi Reuters.

În timpul unei convorbiri telefonice cu şeful statului rus, Angela Merkel, aflată la sfârşit de mandat, a calificat drept „inacceptabilă instrumentalizarea migranţilor” la frontiera dintre Polonia şi Belarus, unde sunt blocate mii de persoane, potrivit unui tweet al lui Seibert.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a sugerat cancelarului federal german că ar fi bine ca ţările membre ale Uniunii Europene (UE) să discute despre criza de la frontiera belaruso-poloneză direct cu Minskul, a anunţat la rândul său biroul de presă al Kremlinului, citat de Reuters.

Citeste si:

Mai multe grupuri de migranți au intrat cu forța din Belarus în Polonia. Lupte la graniță și bariere de securitate distruse

Două grupuri de imigranți au reușit să intre în Polonia, forțând barierele în apropiere de satele Krynki și Białowieża. O parte au fost forțați să se întoarcă în Belarus....

Moscova transmite UE să ofere bani Belarusului pentru a opri migranţii, după modelul acordului cu Turcia

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a sugerat marţi Uniunii Europene să ofere Belarusului asistenţă financiară pentru ca această ţară să oprească migranţii care încearcă să...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă