Ucraina impune sancţiuni fostului preşedinte Viktor Ianukovici şi fostului premier Micola Azarov, blocându-le activele şi proprietăţile

3 săptămâni in urmă 2

Ucraina a impus vineri sancţiuni fostului preşedinte Viktor Ianukovici şi fostului premier Micola Azarov, care includ blocarea activelor şi proprietăţilor, interzicerea retragerii de bani din ţară, precum şi retragerea tuturor distincţiilor din partea statului, transmite Reuters.

Ambii foşti demnitari au fugit în Rusia în 2014, în urma protestelor de stradă în care peste 100 de demonstranți au fost ucişi la Kiev, în ciocnirile cu forţele de ordine.

Preşedintele Volodimir Zelenski a prezentat detalii despre sancţiuni într-o declaraţie la televiziune, confirmând un anunţ făcut vineri de Oleksi Danilov, secretar al Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare.

”Această decizie a Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare poate fi descrisă în două cuvinte – este logică şi ciudată. Este logic ca Ucraina să introducă astfel de sancţiuni şi este ciudat că acest lucru nu a fost făcut din 2014″, a spus Zelenski.

Reprezentanţii lui Ianukovici nu au făcut niciun comentariu pe această temă.

În 2019, un tribunal ucrainean l-a condamnat în lipsă pe Ianukovici la 13 ani de închisoare pentru trădare.

Ianukovici a negat toate acuzaţiile împotriva sa şi a dat vina pe radicalii naţionalişti înarmaţi pentru că au promovat violenţa în timpul protestellor care l-au determinat să fugă.

Azarov a plecat în Rusia la scurt timp după ce a demisionat în ianuarie 2014.

”Aceasta este persecuţie politică, nemotivată, o represiune extrajudiciară obişnuită”, a spus un reprezentant al lui Azarov.

O notificare a Interpol, emisă în 2015, la cererea autorităţilor ucrainene, a citat acuzaţii împotriva lui Azarov, care includ delapidare şi deturnare de fonduri. Interpolul a anulat acea notificare în 2017, după ce Azarov a contestat-o ​​cu succes, potrivit unui document al Interpolului văzut de Reuters. Interpolul a declarat că nu comentează cazuri individuale.

sursa: News.ro, sursa foto: Captură video

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă