Turtă dulce de Crăciun. Cum să îți iasă moale și pufoasă

4 săptămâni in urmă 24

Turta dulce de Crăciun este o activitate pe care să o faci împreună cu familia, iar pentru cei mici este o adevărată distracție, mai ales decoratul ei. Poți face turtă dulce în diferite forme și să le decorezi și ornezi după plac. De obicei, se folosește o glazură făcută din zahăr pudră, lapte și puțină zeamă de lămâie, dar poți folosi și marțipan sau cremă pe bază de unt. 

Despre turta dulce de Crăciun

Turta dulce a fost modelată în diferite forme de călugării din Franconia, Germania, în secolul al XIII-lea. Nürnberg a fost recunoscută drept „Capitala mondială a turtei dulce” când, în anii 1600, breasla a început să angajeze maeștri brutari și muncitori calificați pentru a crea opere de artă complicate din turtă dulce

 Brutarii medievali foloseau plăci sculptate pentru a crea modele elaborate. În secolul al XIII-lea, obiceiul s-a răspândit în întreaga Europă. Acesta a fost adus în Suedia în secolul al XIII-lea de către imigranții germani; există referințe din Abația Vadstena despre călugărițele suedeze care coceau turtă dulce pentru a ușura indigestia în 1444.

Îndulcitorul tradițional este mierea, folosită de cei din Nürnberg. Condimentele folosite sunt ghimbirul, scorțișoara, cuișoarele, nucșoara și cardamomul. Figurinele din turtă dulce datează din secolul al XV-lea, iar fabricarea turtei dulci în diferite forme fost practicată în secolul al XVI-lea.

Primul caz documentat de turtă dulce în formă de om provine de la curtea Elisabetei I a Angliei: aceasta a comandat figurine de turtă dulce făcute după chipul și asemănarea unora dintre oaspeții ei importanți.

Istoria modelării turtei dulci

Cofetarii de turtă dulce au fost reuniți în bresle profesionale de brutari. În multe țări europene, brutarii de turtă dulce erau o componentă distinctă a breslei brutarilor. Coacerea turtei dulci s-a transformat într-o profesie recunoscută. În secolul al XVII-lea, doar brutarii profesioniști aveau voie să coacă turtă dulce, cu excepția Crăciunului și a Paștelui, când oricine avea voie să o coacă.

În Europa, turta dulce era vândută în magazine speciale și în târguri de sezon care vindeau dulciuri și turtă dulce în formă de inimioare, stele, soldați, bebeluși, călăreți, trompete, săbii, pistoale și animale.

 Turta dulce era vândută în special în fața bisericilor, duminica. Reliefurile religioase din turtă dulce erau cumpărate pentru anumite evenimente religioase, cum ar fi Crăciunul și Paștele. Turtă dulce decorată era oferită ca daruri adulților și copiilor, sau oferită ca semn de dragoste, și cumpărată în special pentru nunți, unde turta dulce era distribuită invitaților la nuntă.

Rețetă de turtă dulce 

  • 300 g făină 
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 2 lingurițe de ghimbir măcinat
  • 1/2 linguriță de scorțișoară măcinată
  • 1/2 linguriță de nucșoară măcinată
  • 125 g de unt nesărat
  • 100 g zahăr brun moale
  • 3 linguri de miere de albine

Preîncălziți cuptorul la 180ºC/gaz 4 și tapetați 2 foi de copt cu hârtie de copt. Într-un bol mare combinați făina, bicarbonatul de sodiu și condimentele.

Se topesc untul, zahărul și mierea într-o tigaie la foc mic și se amestecă până când zahărul se dizolvă, apoi se adaugă la ingredientele uscate. Se amestecă până când se formează un aluat tare, apoi se taie în două.

Se transferă hârtia de pe foile de copt pe o suprafață de lucru și se așază câte o porție de aluat pe fiecare. Se întinde la o grosime de 5 mm, apoi se taie direct pe hârtie, lăsând un spațiu de 2 cm între fiecare. Păstrați decupajele pentru a face mai multe figurine.

Ridicați cu grijă hârtiile înapoi pe foile de copt și coaceți turta dulce în cuptor timp de aproximativ 12 minute, sau până când devine ușor aurie.

Lăsați-le să se răcească pe foaie câteva minute – dacă doriți să le agățați ca decorațiuni, acum este momentul să faceți o gaură în partea de sus a fiecăruia cu un pai – apoi mutați-le pe un grătar să se răcească.

După ce s-au răcit, ornați-i după bunul plac. 

Glazură pentru turta dulce

  • 2 albușuri de ou
  • 500 g zahăr pudră

Bateți bine albușurile de ou până acestea nu mai curg din castron, adăugând treptat zahărul pudră. 

Cum să ornezi turta dulce

După ce figurinele sau biscuiții rotunzi de turtă dulce s-au răcit complet, puneți glazura într-un poș cu o formă subțire și decorați turta dulce. Puteți face fulgi de nea sau puteți împărți glazura în mai multe părți și să folosiți coloranți alimentari pentru mai multe culori.

Apoi, tot ce trebuie să faceți este să vă distrați cu turta dulce, decorând-o cu sclipici alimentar, bombonele sau pudră de biscuiți. 

Reţete tort de ciocolată. 10 reţete tort de ciocolată pentru toate gusturile

Sursa foto: 123rf.com

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă