Turcia condamnă SUA pentru că a ridicat embargoul privind vânzările de armament către Cipru: Va duce la o cursă a înarmărilor

1 săptămână in urmă 18

Ministerul de externe de la Ankara a condamnat sâmbătă decizia luată luna aceasta de Departamentul de Stat al SUA de a ridica embargoul asupra vânzărilor de armament către Cipru, transmite Reuters.

Conform unui anunţ oficial făcut vineri la Washington, secretarul de stat american Antony Blinken a eliminat restricţiile comerciale pentru Cipru în domeniul apărării, începând cu anul fiscal 2023.

Turcia a apreciat că măsura luată de Statele Unite "va întări şi mai mult intransigenţa părţii cipriote greceşti şi va afecta negativ eforturile de a rezolva problema Ciprului". Ridicarea embargoului "va duce la o cursă a înarmării pe insulă, afectând pacea şi stabilitatea în estul Mediteranei", arată comunicatul diplomaţiei turce.

Ankara cere Washingtonului să îşi reconsidere decizia şi să ducă o politică echilibrată faţă de părţile din Cipru.

Insula Cipru este împărţită din 1974, când forţele turce au invadat insula după o lovitură de stat a grecilor. De atunci, sudul Ciprului este condus de o administraţie a etnicilor greci şi recunoscut de Uniunea Europeană ca stat membru.

Turcia este în schimb singura ţară care recunoaşte Republica Turcă a Ciprului de Nord.

Editor : G.M.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă