Turcia condamnă referendumurile pregătite de Rusia în Ucraina. ”Asemenea fapte ilegitime nu vor fi recunoscute”

3 zile in urmă 23

Turcia cataloghează drept „ilegitime” referendumurile de alipire la Rusia pe care autoritățile instalate de Moscova în regiunile ocupate din Ucraina vor să le organizeze, relatează News.ro, citând un comunicat al ministerului de externe de la Ankara.

”Asemenea fapte ilegitime nu vor fi recunoscute de comunitatea internaţională”, se precizează în comunicatul ministerului.

Turcia nu a recunoscut nici anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în 2014.

Autoproclamatele republici separatiste Donețk și Luhansk au anunțat că în perioada 23-27 septembrie vor organiza referendumuri pentru aderarea la Rusia. Și separatiștii din regiunile Herson și Zaporojie au anunțat că vor pregăti referendumuri similare.

În discursul prin care a anunțat mobilizarea parțială în Rusia, președintele Vladimir Putin a precizat și că Moscova va face tot ce poate pentru ”a asigura condiții sigure pentru organizarea referendumurilor”.

De la începutul războiului din Ucraina, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a încercat să păstreze relații bune atât cu Moscova, cât și cu Kievul.

Într-un interviu recent acordat postului american PBS, liderul de la Ankara a declarat că Rusia trebuie să returneze teritoriile ocupate în Ucraina, inclusiv Crimeea.

”Încă din 2014 am discutat cu dragul meu prieten Putin despre acest lucru și asta este ceea ce i-am cerut. I-am cerut să returneze Crimeea proprietarilor de drept. Aceștia sunt, în același timp, urmașii noștri, oamenii care trăiesc acolo. Dacă ați face acest pas înainte, dacă ați putea să ne lăsați pe noi, ați ușura și tătarii din Crimeea, și Ucraina, de asemenea. Asta este ceea ce am spus întotdeauna. Dar de atunci, din păcate, nu s-a făcut niciun pas înainte”, a spus Erdogan.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă