Turcan: Cum e posibil ca legea consumatorului vulnerabil să nu fi interesat pe nimeni care azi țipă că Guvernul nu sprijină oamenii?

1 lună in urmă 16

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, joi, că cei care spun că Guvernul nu e preocupat de guvernare sau e rupt de realitate “se înșeală și mint”. Ea a făcut referire la legea consumatorului vulnerabil, elaborată la începutul mandatului de ministru și adoptată de Guvern în martie, care acum “zace în Parlament”, cu toate că este în procedură de urgență. Astfel, ministrul Muncii a precizat că a vorbit, marți, în acest sens cu președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban. PSD a cerut, miercuri, ca legea să se aplice de la 1 octombrie 2021, și nu ianuarie 2022.

“România trece printr-o etapă dificilă, pentru că în momentul acesta economic am ajuns în etapa de redresare după perioada de criză economică generată de criza sanitară, însă efectele investițiilor și creșterii economice nu se regăsesc încă în buzunarele oamenilor. Atunci, există o discrepanță între cifrele macroeconomice pe care le vedem și putem compara cu țările din jurul nostru și ceea ce simte omul în fiecare zi atunci când trebuie să-și ducă traiul de la magazin până la plata facturilor.

Ca Minister al Muncii, avem câteva priorități. Vreau să le specific extrem de clar, pentru că am văzut în ultima perioadă foarte multe manipulări, dezinformări și generalizări care nu fac bine nimănui. Chiar dacă unii se străduiesc din răsputeri să inducă ideea că acest guvern nu e preocupat de guvernare, că e rupt de realitate, vreau să afirm apăsat că se înșeală și mint.

În primul rând, ca instrument imediat de compensare a tuturor creșterilor de prețuri și a creșterii costului vieții, vreau să știți că încă de la începutul mandatului, de la finalul lunii decembrie, am pus în transparență legea consumatorului vulnerabil – o lege prin care cei afectați direct de creșterile de prețuri la energie, cu diferitele tipuri de consum de energie, să poată să fie sprijiniți.

Am mai avut puțin și primeam această lege în cap, pentru că puțină lume a crezut în ea. Intram pe o ușă și ieșeam pe alta, pentru că lumea zicea că nu avem bani pentru asemenea lege și încă nu este oportună.

Mă uit în ochii dumneavoastră și vreau să vă întreb cum este posibil ca o lege pusă în transparență la finalul lui decembrie, aflată în dezbatere publică două luni, adoptată în ședința de Guvern în luna martie, să nu fi suscitat interesul nimănui care astăzi țipă și se dă de ceasul morții că Guvernul nu sprijină oamenii aflați în dificultate.

Ieri m-am adresat președintele Camerei Deputaților, pentru că în pofida faptului că acest proiect de lege a fost adoptat în ședința de Guvern în martie, zace în Parlament, cu toate că are procedură de urgență și nu a fost votat nici până acum, vine iarna iar lumea începe să fie îngrijorată, pe bună dreptate, așa cum am fost noi îngrijorați încă de la finalul anului trecut că oamenii au nevoie de un sprijin și avem nevoie și de creșterea numărului de beneficiari de sprijin din partea Guvernului pentru compensarea facturilor la energie dar și de creșterea sumelor pe care ei le primesc”, a afirmat, joi, Raluca Turcan, în cadrul unei conferințe de presă de la ANOFM.

PSD a anunțat, miercuri, că vrea ca legea consumatorului vunerabil să se aplice din 1 octombrie și nu din ianuarie 2022, așa cum a anunțat Guvernul, din cauza scumpirii energiei electrice și a gazelor.

„Protejarea consumatorilor vulnerabili este o urgență! 1 octombrie trebuie să fie termenul de aplicare a legii consumatorului vulnerabil, nu 1 ianuarie 2022. Scumpirile uriașe ale electricității și gazelor, cu peste 70% față de anul trecut, efect al liberalizării iresponsabile decisă de guvernele PNL, impun măsuri urgente de protecție a sutelor de mii de români care nu mai pot face față facturilor. Oficial, sunt peste 200.000 de gospodării în pragul debranșării”, arată PSD într-un comunicat de presă.

Editor : Alexandru Costea

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă