Tulpina britanica, majoritara in cazurile de COVID-19 din Romania. Ce spun expertii despre celelalte variante ale virusului

2 săptămâni in urmă 12

Mai mult de jumatate din cazurile de infectare cu SARS-CoV2 secventiate in Romania sunt cu variante noi ale coronavirusului, in special cu cea britanica, arata datele Institutului National de Sanatate Publica.
Pana la data de 4 aprilie, au fost raportate la INSP 1.178 de secventieri ale SARS-CoV-2 si au fost confirmate 676 de cazuri cu variante ale virusului din categoria celor "care determina ingrijorare", potrivit Agerpres.

Cele cinci laboratoare care au raportat aceste rezultate sunt Institutul "Cantacuzino", Institutul "Matei Bals", MedLife, Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava si Institutul de Virusologie "Stefan S. Nicolau".

Astfel, au fost confirmate 676 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determina ingrijorare, din care 670 cu varianta britanica (B.1.1.7), patru cazuri cu varianta sud-africana (B.1.351) si doua cu varianta braziliana (P.1).

"Cazul nou confirmat cu varianta sud-africana B.1.351 este o femeie in varsta de 69 de ani, avand judet de infectare Valcea. Nu a fost identificata nicio legatura epidemiologica. Unul din cazurile avand judet de infectare Suceava a fost confirmat cu linia genetica B.1.1.7 la care a fost depistata mutatia E484K. Mutatia E484K nu reprezinta ea insasi o noua varianta, ci este o mutatie care a fost identificata initial la varianta sud-africana (B.1.351), apoi braziliana B.1.1.28 (diferita de VOC B.1.351) si, mai recent, la cea britanica (B.1.1.7). Mutatia se afla in proteina spike si pare sa aiba un impact asupra raspunsului imun al organismului si, posibil, asupra eficacitatii vaccinale, in sensul scaderii acesteia", precizeaza INSP.

Pana la data de 4 aprilie 2021, rata de confirmare cu variante care determina ingrijorare a fost de 57,4%.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă