Tudor Chirila jr, fost procuror general adjunct al statului american Nevada, arestat pentru o crimă comisă acum 50 de ani

2 zile in urmă 40

Tudor Chirila jr., 77 de ani, a fost arestat în statul american Reno și a fost acuzat de crimă de gradul doi, după ce probele ADN l-au legat de uciderea tinerei Nancy Anderson în 1972, relatează Bild și Honolulu Star Advertiser. Presa americană, care relatează pe larg cazul, nu evocă posibile origini româneșți ale acuzatului.

Nancy Anderson absolvise liceul din Bay City (Michigan) în toamna anului 1971 și se mutase în Waikiki, Hawaii. Dar paradisul insular a devenit o capcană a morții pentru tânăra de 19 ani. Pe 7 ianuarie 1972, poliția a găsit cadavrul femeii în apartamentul ei, cu peste 60 de răni produse prin înjunghiere.

De-a lungul deceniilor, anchetatorii au urmat diverse piste, însă niciuna nu s-a dovedit solidă. Potrivit plângerii penale, cazul a fost redeschis după ce anchetatorii au obținut un pont, anul trecut, în ceea ce-l privește pe Tudor Chirilă, avocat proeminent din Reno, absolvent al Universitatății din Hawaii, care care a locuit în Honolulu în anii 1970.

Datorită tehnologiei ADN și genealogiei genetice, poliția l-a putut confirma ca principal suspect după ce a obținut o probă de la fiul său, John Chirila, în luna martie martie

Eșantionul l-a identificat pe acesta drept copilul persoanei al cărei ADN a fost găsit la locul faptei pe un prosop plin de sânge, se arată în plângerea penală.

Săptămâna trecută, poliția din Reno a pus în aplicare un mandat de percheziție și a recoltat o probă de ADN direct de la Tudor Chirila jr. Două zile mai târziu, pe 8 septembrie, Chirila jr a încercat să se sinucidă.

Miercuri, 13 septembrie, a fost arestat și transferat la o închisoare din Washoe, unde este reținut fără drept de eliberare pe cauțiune.

Chirila jr: „Mi-au fost încălcate drepturile constituționale”

Chirila jr. a compărut miercuri, 21 septembrie, în scaunul cu rotile, în fața unui judecător din Reno și a spus că drepturile sale constituționale au fost încălcate când a fost arestat. El a acuzat că ofițerii i-au transmis că „vor folosi orice forță necesară pentru a o obține proba de ADN”.

Tudor Chirila jr. a fost procuror general adjunct al statului Nevada, la sfârșitul anilor 1970, și a candidat pentru postul de judecător al Curții Supreme de stat în 1994. În 1998, a fost implicat într-un caz de spălare de bani pentru o celebră casă de toleranță din Reno.

Foto: Profimedia/ Honolu Police Department

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă