Trump susține că președinte SUA poate declasifica documente doar „gândindu-se la asta”

5 zile in urmă 21

Donald Trump a afirmat că președintele Statelor Unite poate declasifica documente guvernamentale prin simpla declarare a acestora ca atare sau „chiar și numai gândindu-se la asta”, transmite site-ul mediaite.com.

În luna august, agenții FBI au executat un mandat de percheziție la proprietatea Mar-a-Lago a fostului președinte din Florida, unde au găsit mii de documente guvernamentale pe care Trump ar fi trebuit să le dea Arhivelor Naționale la plecarea din funcție. Unele dintre materiale sunt clasificate.

Trump a susținut public că a declasificat toate documentele. Cu toate acestea, avocații săi nu au îndrăznit să facă această afirmație în instanță, în timp ce se luptă cu avocații Departamentului de Justiție în acest caz.

Într-un interviu acordat Fox News, Trump a spus că a declasificat documentele și că nu este mare lucru în ceea ce privește procesul – sau lipsa acestuia – așa cum îl înțelege el.

„Am declasificat, da”, a spus Trump.

„Există un proces?” a întrebat moderatorul.

„Nu trebuie să existe un proces așa cum îl înțeleg eu”, a răspuns Trump. „Dacă ești președintele Statelor Unite, poți declasifica doar spunând: „Este declasificat”, chiar și numai gândindu-te la asta, pentru că le trimiți la Mar-a-Lago sau oriunde le trimiți. Și nu trebuie să existe un proces. Poate exista un proces, dar nu trebuie să existe. Ești președintele. Tu iei această decizie. Așa că atunci când le trimiți, sunt declasificate. Eu am declasificat totul”.

Departamentul de Justiție și mulți experți juridici contestă afirmația lui Trump.

„Nu există niciun indiciu că Trump a declasificat vreodată, de fapt, aceste documente”, a explicat marți, la CNN, fostul consilier pentru etică al Casei Albe Norm Eisen. „Motivul pentru care avocații [lui Trump] nu au spus niciodată într-un dosar în instanță că documentele au fost declasificate este pentru că ar fi supuși ei înșiși unor sancțiuni, sancțiuni de etică, sancțiuni ale instanței dacă ar spune ceva care nu este adevărat”.

Fostul director de comunicare al Casei Albe a lui Trump, Stephanie Grisham, a declarat că există, de fapt, un proces de declasificare a unor astfel de materiale.

„Nu spui doar cuvintele: „Acestea sunt acum declasificate” și gata. Există un proces. Și, mai important, oamenii, agențiile ar trebui să fie informate”, a spus ea. „CIA, Departamentul de Justiție, FBI, oamenii care au surse și metode acolo. Ei ar trebui să știe că, ‘Hei, aceste documente sunt brusc declasificate’, astfel încât să poată muta acele surse”.

Citește și...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă