Trei români au escaladat cel mai înalt vulcan din lume: Ojos del Salado

1 lună in urmă 15

Cei trei români au cucerit vulcanul sâmbătă, 23 ianuarie 2021, la ora locală 11:10, atunci când Adrian Ahriţculesei, Radu Turtă şi Ovidiu Popescu au atins vârful Ojos del Salado, cel mai înalt vulcan din lume.

"Ascensiunea a avut loc pe o vreme potrivnică, cu un strat de circa 35 de centimetri de zăpadă, însoțită de ninsoare și viscol, fiind fenomene atipice acestei perioade. În contextul pandemiei este singura expediție românească din sezonul 2020-2021 din Anzi", se arată într-un comunicat.

Altitude Expeditions Team-Ojos del Salado 2021 a fost alcătuită din:

- Adrian Ahriţculesei (36 ani) din Petroșani, având în palmares Aconcagua, Ararat, Mont Blanc, Elbrus;

- Radu Turtă (42 de ani) din Sângeorz-Băi, președinte în Asociația Zmeu, ghid montan cu ascensiuni în Alpi, în special pe Mont Blanc, Elbrus, Aconcagua, Kilimamjaro, Everest BC;

- Ovidiu Popescu (57 ani), organizator de expediții în munți înalți, conducător al Altitude Expedition Team în 58 de expediții în alpinismul de altitudine.

"De la început a fost o organizare dificilă, restricționată de pandemie și de ieșirea din perioada optimă de vreme. Rezultatul deosebit al expediției s-a datorat coordonării, determinării și empatiei membrilor săi, Altitude Expedition Team, fiind, că de fiecare dată, mai mult decât suma individuală a membrilor săi", a declarat alpinistul Ovidiu Popescu.

Echipa Altitude Expeditions Team va ajunge în țara pe data de 29 ianuarie, la ora 16:45.

Unde este situat vulcanul Ojos del Salado

Ojos del Salado este un stratovulcan situat în lanțul muntos al Anzilor. Este amplasat la granița dintre Chile și Argentina. Cu 6893 metri deasupra nivelului mării, Ojos del Salado este cel mai înalt vulcan din lume, al doilea cel mai înalt vârf al emisferelor de sud și vest, fiind depășit doar de Aconcagua (6962 m).

Face parte din Creasta Principală, componentă a Anzilor care cuprinde cele mai mari înălțimi ale continentului: Aconcagua (6962 m), Mount Pissis (6882 m) în La Rioja, Cerro Bonete Chico (6850 m) în la Rioja, Muntele Tupungato (6800 m) în Mendoza și Mercedario (6770 m) în San Juan, printre altele.

Ojos del Salado este situat în centrul unui lanț vulcanic, orientat est-vest, de aproximativ 60 de kilometri, care pornește de la pasul San Francisco și se termină la masivul Tres Cruces. Pe acest lanț, la nivelul cumpenei apelor, este fixată o parte din granița Argentina-Chile.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă