Trecem la ora de iarnă. De ce nu s-a renunțat încă la acest sistem ?

1 lună in urmă 16

Sambata, 30 Octombrie 2021, ora 12:01

253 citiri

Ora de iarnă 2021 în România vine într-un interval diferit faţă de anul trecut, atunci când trecerea la ora de iarnă s-a produs în noaptea de 24 spre 25 octombrie.

Astfel, în acest an, România trece la ora de iarnă în această noapte, respectiv în noaptea de sâmbătă spre duminică (30 - 31 octombrie 2021). Concret, ora 04.00 va deveni ora 03.00, iar duminică vom dormi cu o oră în plus.

Ziua de 31 octombrie 2021 va avea 25 de ore și va fi cea mai lungă zi din an.

Schimbarea orei se face de două ori pe an, în martie şi octombrie.

România a început să folosească ora de iarnă în 1931. Până în 1998, trecere la ora de iarnă se făcea în ultimul week-end din septembrie. Termenul a fost atunci modificat, de aceea acum trecerea la orarul de iarnă se face în octombrie. Scopul declarat este ca românii să beneficieze de cât mai multă lumină naturală.

Primul care s-a gândit că ar trebui să dăm ceasul ba înainte, ba înapoi a fost Benjamin Franklin, tocmai în 1784. Şi totul a fost gândit doar pentru a economisi uleiul din lămpile de iluminat.

Metoda a fost folosită pentru prima dată abia în timpul Primului Război mondial şi doar în câteva ţări din Europa. În prezent, 70 de ţări din Europa şi America dau ceasurile cu o oră înapoi.

Există şi ţări care au renunţat la această metodă, pentru a nu-i mai stresa pe cetăţeni. Rusia şi Ucraina nu mai aplică regula încă din 2011, iar Georgia şi alte state din Asia Centrală au renunţat încă din anii 2000 la schimbarea orei.

Comisia Europeană a efectuat un sondaj acum trei ani, în urma căruia, 84 la sută dintre respondenţi spuneau că sunt de acord ca schimbarea orei vara şi iarna să nu mai aibă loc. De atunci şi până acum, însă, nu a existat vreo schimbare semnificativă în acest sens. Multe state europene au făcut propriile studii şi concluzia a fost că oamenii cred că trecerea de la ora de vară la ora de iarnă este perturbatoare. Unii europeni spun că simt această schimbare fizic şi psihic şi că nu este benefică.

În 2018, Comisia Europeană s-a exprimat în favoarea eliminării acestei schimbări. Anul acesta, trecerea de la o oră la alta ar trebui eliminată. Însă nu s-a ajuns la nicio concluzie definitivă în privinaţa celei mai potrivite. Comisia a aruncat mingea în curtea statelor membre: acestea ar trebui să decidă fiecare dacă ora de vară sau cea de iarnă va deveni permanentă. Situaţia este însă delicată. Mulţi oficiali din statele occidentale fac des naveta la Bruxelles cu trenul şi ar fi foarte complicat ca Belgia, spre exemplu, să aibă o oră diferită faţă de Germania sau Luxemburg, ţări vecine.

Există şi alte probleme. Pentru o ţară ca Spania, o oră de vară permanentă ar fi o problemă, pentru că, pe timpul iernii, aici ar fi întuneric până la zece dimineaţa.

Cum este afectat organismul de această schimbare?

Dar care oră ar fi, de fapt, mai bună pentru noi? Specialiştii în medicina somnului şi meteorologii spun că ora de iarnă este mai naturală şi mai apropiată de ceasul nostru biologic, pentru că trebuie să simţim lumina soarelui atunci când ne trezim. Iar dacă am avea ora de vară permanent, ar fi mai mult timp întuneric pe perioada dimineţii, iar acest lucru ar fi o problemă, pentru că bioritmul nostru se bazează pe ziua solară.

De asemenea, ora de iarnă este cea originală. În anii ‘70, ţările europene au introdus ora de vară pentru a economisi energie pe fondul crizelor de pe piața petrolului. Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Medicii spun că schimbarea orei poate afecta organismul, mai ales în cazul categoriilor aflate la extreme: copiii şi vârstnicii. Pot să apară insomnii, oboseală, nervozitate sau dureri de cap, pentru că schimbarea orei aduce, de fapt, o modificare a rutinei. Unele persoane pot acuza astenie, vertij, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare sau modificarea apetitului. În general, avem nevoie de 1-2 săptămâni pentru a ne adapta la ora de iarnă.

Citeste si:

Exodul taberei Orban din PNL. Ce riscă cei 11 liberalii demisionari și care sunt planurile fostului președinte al partidului

La începutul săptămânii, fostul președinte al PNL Ludovic Orban a anunțat că demisionează din grupul parlamentar al liberalilor, anunțând că își continuă activitatea ca parlamentar...

Scenariile pentru votul guvernului Ciucă. Ce se va întâmpla în cazul în care executivul pică a doua oară

PNL a hotărât joi noaptea, 28 octombrie, să forțeze votul pentru un guvern minoritar condus de Nicolae Ciucă deși atât PSD cât și USR au anunțat că nu îl susțin. Dacă executivul va...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă