Trăsură ceremonială unică, „descoperire extraordinară” la Pompeii: plină de motive erotice, salvată la mustață de jefuitorii de morminte

2 luni in urmă 3

Arheologii au scos la iveală o trăsură ceremonială unică din perioada romană, în timpul săpăturilor la o vilă situată la marginea oraşului Pompeii, îngropat de o erupţie vulcanică în anul 79 d.Hr., informează Reuters, citat de Agerpres.

Trăsura cu patru roţi, realizată din fier, bronz şi cositor şi aflată într-o excelentă stare de conservare, a fost descoperită lângă grajdurile unei vile antice din Civita Giuliana, la aproximativ 700 de metri nord de zidurile oraşului Pompeii.

Massimo Osanna, directorul sitului arheologic Pompeii, a declarat că trăsura este primul vehicul de acest fel descoperit în zonă, în condiţiile în care până în prezent arheologii scoseseră la iveală doar vehicule utilizate pentru transport şi muncă, nu şi pentru ceremonii.

„Este o descoperire extraordinară care ne face să înţelegem mai bine lumea antică”, a subliniat Osanna, adăugând că trăsura ar fi „însoţit momente festive din viaţa comunităţii, precum paradele şi procesiunile”.

pompeii1-profimediaIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

Ministerul Culturii a calificat descoperirea drept „unică, fără precedent în Italia”.

Elegantă și ușoară, uimitoare pprin complexitatea și rafinamentul decorațiunilor din tablă și bronz, incredibilă prin faptul că e aproape completă, cu urmele pernelor, ale corzilor pentru a ține coroanele de flori, chiar și amprentele a două spice de grâu lăsate pe un scaun. Aceasta e descrierea trăsurii, scrie La Republica.

Trăsura e una de paradă, pictată în roșu și acoperită cu decorațiuni cu tematică erotică, destinată poate cultului lui Ceres și Venus, sau mai probabil pentru o ceremonie aristocratică a nuntă. Arheologii au declarat că obiectul unic a fost salvat la mustață de jefuitorii de morminte, care sapă și ei în situl arheologic atunci când nu sunt acolo cercetătorii.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă