TRAGEDIE la un spital COVID din Irak: Cel puțin 27 de pacienți MORȚI în secția de ATI după explozia tuburilor de oxigen - Imagini dramatice

3 săptămâni in urmă 33

 Twitter.com TRAGEDIE la un spital COVID din Irak: Cel puțin 27 de MORȚI la ATI după explozia tuburilor de oxigen Foto: Twitter.com

Cel puțin 27 de persoane au murit și alte câteva zeci au fost rănite într-un incendiu declanşat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică într-o unitate de terapie intensivă pentru bolnavi de COVID-19 din Irak. 

DUMINICĂ, 25 APRILIE 2021, 09:51

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Ioana Stanescu

Tragedia s-a produs la primele ore ale zilei de duminică, în timp ce zeci de rude stăteau la capătul a "30 de pacienţi din această unitate de terapie intensivă" din spitalul Ibn al-Khatib, rezervat pentru cele mai grave cazuri din Bagdad, focul a început să se extindă la mai multe etaje, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Tuburi cu oxigen "depozitate fără a respecta condiţiile de securitate" sunt la originea dezastrului, acesta generând o explozie la spitalul OCVID din sud-estul Irakului.

O încercare în plus pentru ţara cu 40 de milioane de locuitori al cărei sistem sanitar nu şi-a revenit niciodată după patru decenii de războaie repetate, notează AFP.

Înregistrări video dramatice postate pe reţelele sociale arătau pompieri încercând să stingă focul în mijlocul unei mulţimi de bolnavi şi rude care căutau să scape din clădirea situată la periferia de sud-est a Bagdadului. Surse medicale şi de securitate au indicat inițial că cel puțin 23 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 50 au fost rănite.

Al menos 23 personas murieron y decenas resultaron heridas en un incendio en un hospital de Bagdad, en Irak, que albergaba pacientes contagiados de #COVID19. El siniestro fue causado por la explosión de una botella de oxígeno. Vía: @tcsnoticias #24Abril pic.twitter.com/rLJESaQR2e

— Edna Jaramillo G. (@EdnaJaramillotv) April 25, 2021

La rândul său, Apărarea civilă a declarat agenţiei oficiale irakiene că a putut "salva 90 de persoane din totalul de 120 de bolnavi şi rude" care se aflau la faţa locului, refuzând în acelaşi timp să comunice un bilanţ al morţilor şi răniţilor, mai transmite AFP, potrivit Agerpres.

Acest incendiu, provocat, conform mai multor surse, de neglijenţă, legată frecvent de corupţia endemică din Irak, a stârnit imediat un val de indignare în ţară. Guvernatorul Bagdadului, Mohammed Jaber, a reclamat "Ministerului Sănătăţii o comisie de anchetă pentru ca cei care nu şi-au făcut treaba să fie aduşi în faţa justiţiei".

La miezul nopţii, în timp ce Apărarea Civilă anunţa că ţine incendiul sub control, Ministerul Sănătăţii nu publicase niciun comunicat de presă şi niciun bilanţ.

Cazurile de COVID-19 au depăşit de miercuri pragul de un milion în Irak, în lipsă de medicamente, medici şi spitale de mai multe zeci de ani, dar care, probabil din cauza populaţiei sale, una din cele mai tinere din lume, înregistrează un număr relativ mic de decese din cauza coronavirusului.

În total, potrivit Ministerului Sănătăţii, 1.025.288 de irakieni au fost infectaţi de la apariţia în februarie 2020 a noului coronavirus în ţară, dintre care 15.217 au murit.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă