Tradiții și obiceiuri de Schimbarea la față a Domnului. Ce este bine să dai de pomană astăzi

2 luni in urmă 17

În fiecare an, în postul Adormirii Maicii Domnului, creștinii ortodocși prăznuiesc Schimbarea la Față a Domnului (6 august). Această sărbătoare simbolizează momentul în care apostolii Mântuitorului, aflați pe muntele Tabor, s-au putut convinge de faptul că Iisus Hristor nu era doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci însuși Fiul Său.

Schimbarea la Față a Domnului mai este denumită popular Obrejenia sau Probejenia, care, potrivit tradiției, prevestește începutul toamnei.  Numele de Obrejenie provine din limba slavonă și înseamnă transformare, schimbare.

Tradiții și obiceiuri de Schimbarea la față a Domnului

Există o serie de tradiții și obiceiuri, de Schimbarea la Față a Domnului. Se spune că, în această zi sfântă, cei care spală haine vor fi năpădiți de păduchi și ploșnițe. Credincioșii care nu țin această sărbătoare vor avea ghinion tot restul anului, vor fi uscați ca florile ce încep să se vestejească. Este bine să dai de pomană merinde (pâine, fructe de sezon) pentru sufletul celor adormiți.

De Obrejanie, nu trebuie să mănânci struguri, altfel vei avea dureri de stomac și stări de rău. De asemenea, este bine să te împaci cu cine ești certat, altfel vei atrage toate relele de partea ta. Femeile însărcinate, dacă vor prăznui această mare sărbătoare a creștinilor, vor fi binecuvântate cu un copil sănătos și vor naște fără dureri mari.

Rugăciune rostită în această zi sfântă

„Doamne Iisuse Hristoase, mă rog Ție în această zi de mare sărbătoare. Tu, care Te-ai Schimbat la Față în prezența ucenicilor Tăi: Petru, Iacov și Ioan, aleși de Tine să te însoțească pe Muntele Tabor, și Le-ai arătat lor că slava Ta se poate revărsa ca un mir asupra lumii, care să ne binecuvânteze viața de fiecare zi.

La ceas de mare sărbătoare, te rog, Doamne Iisuse, Tu care ești cu adevărat Raza tatălui Tău, trimite asupra mea o rază din strălucitoarea Ta lumină ca ea să mă călăuzească în clipele de supărare, când grijile mă sufocă, când nu mai am spor în munca mea, când dușmanii mă pândesc sau când boala mă învăluie fără să știu.

Schimbarea Ta la Față să mă ajute și pe mine, păcătosul, să găsesc drumul luminos de care am atâta nevoie. Iar sufletul meu împietrit de necazuri să se elibereze de supărare și de spaima că viața mea va fi în continuare un coșmar.

Ajută-mă, Doamne Hristoase, să mi se împlinească și marea mea dorință (numește dorința). Ajută-mă în acest moment de cumpănă din viața mea și arată-mi drumul care să-mi schimbe cursul vieții, să nu mai am parte de întuneric, de pagubă, de boală și de răzbunarea dușmanilor adunați în jurul meu ca într-o șerpărie”. Amin.

The post Tradiții și obiceiuri de Schimbarea la față a Domnului. Ce este bine să dai de pomană astăzi appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă