Totul pentru front, totul pentru UEFA!

2 săptămâni in urmă 8

Articol de - Publicat marti, 20 aprilie 2021, 20:45 / Actualizat marti, 20 aprilie 2021 20:49

Promptă și neechivocă poziția FRF în scandalul creat de anunțul înființării Super Ligii Europei. Alianța cu Ceferin, președintele forului continental, trebuie udată la rădăcină

Nici nu îți vine să crezi că un înalt prelat al limbii de lemn ca Răzvan Burleanu poate vorbi atât de concis și de neechivoc. Re-mar-ca-bil! Mai că îți vine să aplauzi. Ori să scandezi. Bur-lea-nu, Bur-lea-nu! Sau Burleanu e pentru noi Ceferin #2!

O UEFA în miniatură

Asta mi se pare mai bună, a doua. Și știți de ce? Pentru că surprinde esența. Federația Română de Fotbal nu este doar un organism afiliat la UEFA, este un fel de UEFA la scară mai mică. UEFA este arborele, FRF este tulpina verde și înflorită. Stilul în care comunică, acționează, vorbesc, arată și chiar se îmbracă domnii de la Casa Fotbalului este o copie a corporatismului tătucilor de la Nyon. 

Burleanu și echipa lui împărtășesc aceleași valori cu Aleksander Ceferin și funcționarii lui. De la minifotbal până la ultimul nasture al costumelor slim. Iar a te poziționa de partea celor care dețin puterea la UEFA este și o poliță de asigurare a propriei puteri, în România. Asta dacă nu cumva apariția ligii bogaților nu va șubrezi și poziția lui Ceferin.

"Cluburile care vor face pasul spre această competiţie au interese exclusiv financiare şi nu sunt absolut deloc interesate de pasiunea suporterilor, de investiţiile în propriile academii, altfel spus tratează echipele de fotbal doar ca un produs de entertainment. 

Şi o să înţelegem de ce cele mai multe dintre cluburile care fac parte din acest grup în momentul de faţă, din cele 12, sunt deţinute de capital american. Prin urmare, nu cred că o asemenea competiţie poate să aibă succes, mai ales că atât UEFA, FIFA, cât şi cele trei asociaţii naţionale şi ligile din ţările respective au avut o poziţie fermă: orice club care va participa în această competiţie va fi exclus atât din competiţiile europene, cât şi din competiţiile interne" – Răzvan Burleanu la Europa FM.

Răzvan Burleanu

Răzvan Burleanu

Din spuma mării

Aplauze, nici Klopp nu putea s-o zică mai bine! Deși remarca aia cu americanii e cam periculoasă. Reacția imediată a președintelui FRF, prin care acesta s-a poziționat foarte clar de partea forului continental, nu este doar foarte corectă politic. Este încă o dovadă a susținerii modelului de administrație însămânțat de Al. Ceferin. 

Slovenul apărut și el, ca și Răzvan Burleanu, cumva din spuma mării. Sau naiba știe din ce spumă, dar ambii mesageri ai conducătorului de tip nou, produse ale cine știe căror confrerii sau centri de putere. În formă, un model foarte diferit de cel vetust de tip Platini-Blatter-Johansson, în conținut mai puțin. 

Fiindcă, dincolo de sintagme frumoase și mincinoase, gen merit sportiv, competiție cu șanse egale ori fair-play financiar, legea de bază rămâne profitul. Al ambelor tabere. Iar profitul UEFA va fi grav afectat din cauza secesioniștilor din Super Liga Europei.

O fabulă. Știm cine e prim-ministrul

Dacă are toate motivele să fie mândru de Răzvan Burleanu, domnul Ceferin se arată profund deziluzionat de Andrea Agnelli, patronul FIAT și Juventus. În buna tradiție a omului de fotbal de pretutindeni, cu numai o zi înainte ca știrea să explodeze, italianul, parte a G12, îl asigura pe președintele UEFA că proiectul Super Ligii este doar un zvon. 

Apoi, și-a închis telefonul. Delicios! Și reconfortant. Nu vi se pare că orice asemănare cu întâmplări și personaje de pe la noi nu este deloc întâmplătoare? Și nu doar din fotbal. Tot citind site-urile specializate și urmărind știrile la TV, ai senzația intimă că UEFA seamănă foarte tare cu USR Plus-ul nostru. 

Care UEFA, aidoma alianței amintite, tocmai a fost deposedată de ceva important și, ca să nu se facă definitiv de râs, strigă, dă șpițuri în coaliție și amenință. Dar nu doar că nu sperie pe nimeni, ba mai și stârnește ceva zâmbete. Oricum, mi se pare că avem acum mai multe motive de suspans decât la meciurile alea nesărate fără public din Champions League. Prim-ministrul am înțeles cine este, Florentino Perez. Cine e însă demisul?


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă