Totul despre paprika. Origini, depozitare și folosirea în preparate

1 săptămână in urmă 17

Paprika este un condiment universal și un element omniprezent în dulapul de condimente. Este făcută dintr-o combinație de ardei uscați din familia Capsicum annum, care include atât ardei dulci, cât și ardei iuți. Această pudră de culoare roșu purpuriu, este foarte versatilă; este folosită pentru a condimenta mâncăruri, pentru a decora alimente și pentru a da culoare unei rețete. Poate fi folosită chiar și pentru a vopsi ouă și țesături. Cea mai mare parte a paprika provine din Ungaria și Spania și este fie dulce, fie iute, fie afumată. Tipul de ardei folosit, locul de unde provine și modul în care este preparat determină aroma.

Soiuri de paprika

Varietatea și aroma de paprika pot varia foarte mult în funcție de țara în care a fost produsă. Cele mai cunoscute țări producătoare de paprika sunt Spania și Ungaria, dar paprika – în principal versiunea cea mai de bază – poate fi făcută și din ardei din California și America de Sud, precum și din alte regiuni.

Paprika obișnuită (sau dulce)

Aceasta este versiunea pe care o veți găsi în raionul de condimente din supermarketul obișnuit. Are o aromă foarte blândă, cu un gust dulce și o notă subtilă de iuțeală. Această paprika generică este cel mai bine folosită pentru a presăra pe un preparat finit, cum ar fi ouăle umplute, și pentru a da culoare cărnii la grătar, ca într-un condiment pentru coaste de porc.

Paprika ungurească

Când vine vorba de paprika ungurească, majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu un condiment cu gust dulce sau blând. Cu toate acestea, paprika maghiară are opt grade diferite: 

  • Specială sau különleges este de culoare roșie foarte strălucitoare și nu are deloc iuțeală. 
  • Félédes este pe jumătate dulce și pe jumătate picantă.
  • Csípősmentes csemege este delicată și ușoară.
  • Csemege paprika este asemănătoare cu csípősmentes csemege, dar mai picantă.
  • Csípős csemege este delicată, dar mai picantă decât csemege.
  • Rózsa sau paprika trandafir are un gust delicat și poate avea uneori o nuanță mai mult de roșu-portocaliu.
  • Edesnemes are o ușoară iuțeală și este cea mai des exportată paprika maghiară.
  • Erős este cea mai înțepătoare sau cea mai picantă dintre paprika maghiară. Această paprika are mai mult o nuanță maronie în comparație cu roșeața naturală a celorlalte calități.

Paprika spaniolă

În Spania, paprika este de fapt cunoscută sub numele de pimentón. Paprika spaniolă este vândută în mai multe varietăți, cum ar fi dulce (dulce), picante (picant), agridulce (dulce și picant combinate pentru a crea o iuțeală medie) și faimosul pimentón afumat. Uscarea ardeilor pe foc deschis este cea care conferă acea aromă afumată.

Paprika vs. pudră de ardei iute

Cel mai frecvent condiment confundat cu paprika este pudra de chili roșu măcinat. La prima vedere, cele două arată cam la fel; singura diferență fizică poate fi o ușoară variație în tonul de culoare. Cu toate acestea, unde paprika și pudra de chili diferă cel mai mult este în ingredientele lor.

Pudra de ardei iute este făcută din ardei foarte specifici care se găsesc în țările producătoare de ardei, cum ar fi Spania și Ungaria. Pudra de ardei chilli măcinat, pe de altă parte, este un amestec de condimente care include ardei iute măcinat, precum și chimen, praf de usturoi, sare și, de fapt, paprika.

A doua cea mai evidentă diferență între paprika și pudra de chili este gustul. O paprika tipică va avea un gust dulce, în timp ce pudra de chili are o aromă mai pământie, cu un pic de condiment.

Ce gust are?

În funcție de tipul de paprika, aceasta poate varia de la ușoară și dulce la picantă și afumată. Factorul picant are de-a face cu modul în care sunt produse pulberile roșii. Ardeiul dulce sau blând nu conține capsaicină, deoarece semințele și membranele sunt îndepărtate, ceea ce conferă ardeilor iuți factorul picant. În cazul paprika picantă, o parte din semințe și placenta și glandele (sau venele) de capsaicină rămân pe ardei atunci când sunt uscași și măcinați în pulbere. Paprika afumată își obține aroma prin afumare la foc de stejar.

Gătitul cu paprika

Tipul de paprika (dulce, picantă sau afumată) va determina modul în care este folosită la gătit. O versiune de bază, cu un gust blând, va adăuga un strop de culoare fără să copleșească aromele preparatului și poate fi adăugată la marinate și baițuri sau presărată peste un preparat finit, cum ar fi humusul.

O paprika cu mai multă aromă, cum ar fi cea maghiară și spaniolă, capătă un rol principal în rețete. Versiunile dulci sau picante sunt ingredientul principal în mâncărurile tradiționale maghiare, cum ar fi papricaș de pui și gulaș, contribuind semnificativ la aromă și la o nuanță roșie intensă a mâncării. 

Condimentul sub formă de pudră se adaugă împreună cu alte ingrediente și se gătește la foc mic. Paprika afumată spaniolă va avea cel mai mare impact într-un fel de mâncare, deoarece afumătura devine aroma predominantă, ca într-o rețetă de pui și legume gătite lent. Rețineți că înlocuirea unui tip de paprika cu altul poate schimba semnificativ gustul unui fel de mâncare.

Cele mai multe rețete cer să adăugați pur și simplu condimentul direct într-o rețetă, dar pentru ca paprika să își elibereze pe deplin aroma, parfumul și culoarea, ar trebui să fie gătită rapid în puțin ulei mai întâi.

Depozitare

Toate tipurile de paprika trebuie păstrate într-un recipient etanș, într-un loc răcoros și întunecat, fie într-un sertar de condimente, fie în frigider. Lumina și căldura vor afecta în mod negativ condimentul, așa că păstrarea acestuia într-o cutie de conserve în loc de un borcan de sticlă va ajuta la menținerea prospețimii. Pentru cele mai bune rezultate, folosiți condimentul în termen de șase luni, deoarece paprika își va pierde puterea și gustul odată cu timpul.

Adjica – ce este și cum se prepară. Rețeta pas cu pas

Sursa foto: 123rf.com

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă