Tot mai multe țări europene impun măști medicale pentru cetățeni. Germania și Austria cer utilizarea măștilor de tip FFP2

1 lună in urmă 32


Măștile de protecție reprezintă o armă importantă împotriva coronavirusului, iar în acest context țările europene impun cetățenilor folosirea unor măști medicale. De exemplu, Germania şi Austria au impus portul măştilor medicale (chirugicale sau FFP2) în magazine şi mijloace de transport, scrie CNN.


Confruntându-se cu noi variante mai transmisibile ale coronavirusului și cu o creștere a numărului de infecții de iarnă, o serie de țări europene încep să facă obligatorii măștile de calitate medicală în speranța că pot încetini răspândirea bolii.


Autorităţile franceze au descurajat folosirea măştilor confecţionate în casă, precum şi cele care nu garantează o filtrare de peste 90 %, ca urmare a apariţiei noilor variante ale coronavirusului.


Se recomandă în continuare măştile chirugicale, precum şi cele textile de categoria 1, care oferă o filtrare de peste 90 %, potrivit CNN.


Măștile de timp N95, considerate eficiente


Însă măștile de pânză sunt considerate în continuare mai bune decât a purta nicio mască, însă consiliul consultativ din Franța pentru sănătate a susținut luni că este posibil să nu ofere o protecție suficientă împotriva noilor variante.


„Nu punem la îndoială măștile utilizate până acum, dar, deoarece nu avem arme noi împotriva noilor tulpini, singurul lucru pe care îl putem face este să îmbunătățim armele pe care le avem deja”, a declarat Daniel Camus, membru a Consiliului.


Un studiu publicat în revista medicală Lancet în iunie, comparând ratele de transmisie din 16 țări, a constatat că N95-urile și alte măști de tip respirator ar putea oferi o protecție mai mare împotriva transmiterii virale decât măștile chirurgicale sau de bumbac cu mai multe straturi.


Și un alt studiu lansat în august de Universitatea Duke, care a comparat eficacitatea a 14 măști de față disponibile în mod obișnuit, a constatat că cel mai eficient a fost N95-ul, urmat de măști chirurgicale cu trei straturi.


Germania și Austria au impus purtarea măștilor de tip FFP2


Germania şi Austria au impus portul măştilor medicale (chirugicale sau FFP2) în magazine şi mijloace de transport. Aceste măști protejeaz purtătorii de respirația contaminantilor periculoși din aer. Ele protejează împotriva particulelor din aer, posibil și împotriva aerosolilor. Sunt realizate din mai multe straturi de țesătură și hârtie și au filtre încorporate.


Decizia vine după ce statul german Bavaria a introdus o măsură și mai strictă: masca de protecție de tip N95 de calitate chirurgicală, care filtrează 95% din particulele de aer, în magazine și în transportul public.


Măștile albe sau albastre sunt cele mai ieftine, acestea ajungând să coste între 30 de eurocenți ți 1 euro (1,5 si 5 lei), în timp ce măștile FFP2 au un preț cuprins între 2 euro și 5 euro (10 și 25 de lei).


În contextul răspândirii noilor variante de coronavirus cancelarul german Angela Merkel a venit cu un avertisment pentru cetățenii săi.


„Îi îndemn pe oameni să ia acest lucru în serios. În caz contrar, este dificil să se prevină un al treilea val", a declarat Merkel, joi.


Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC) a avertizat joi că noile variante ale coronavirusului ar putea provoca mai multe spitalizări și decese în întreaga Europă, îndemnând țările să înceapă să ia măsuri suplimentare - de la distanțarea fizică, până la carantină și urmărirea contactelor - imediat.


În prezent, ECDC recomandă măști de protecție în interior și exterior, când distanța fizică nu poate fi garantată, dar nu specifică ce tip de acoperire a feței ar trebui să fie utilizată.


Între timp, în Marea Britanie, unde o mutație extrem de contagioasă a coronavirusului conduce un al treilea val mortal al virusului, măștile medicale nu au fost impuse în public. În schimb, acoperirea feței este necesară în transportul public, în magazine și în alte spații interioare unde distanțarea socială poate fi dificilă.


Confruntați cu variante mai transmisibile, unii oameni de știință spun că accentul ar trebui să se concentreze pe limitarea cantității de expunere la aerosoli virali cât mai mult posibil - și studii recente sugerează că cel mai bun mod de a face acest lucru se face prin intermediul măștilor de calitate medicală, pe lângă măsurile de sănătate.


Specialiștii spun că atunci când sunt montate corect, măștile FFP2 pot filtra cel puțin 94% din particule.


OMS: Măştile din pânză rămân la fel de eficiente

Totuși, îndrumările actuale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) afirmă că măștile medicale sau chirurgicale ar trebui purtate numai de către lucrătorii din domeniul sănătății, persoanele cu simptome Covid-19, cei care vin în contact cu ei, oricine are vârsta de 60 de ani sau peste, precum și persoanele cu afecțiuni medicale subiacente.


OMS recomandă populației generale să folosească măști de țesătură cu trei straturi.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă