Topul salariilor în sistemul bancar din România. Venituri medii de 9.000 de lei pentru salariaţi

2 luni in urmă 17

EximBank, ING Bank şi First Bank sunt băncile din România care îşi plătesc cel mai bine angajaţii. Acestea oferă salarii medii cuprinse între 8.500 şi 9.500 de lei net pe lună, cu cel puţin peste 50% mai mult decât media din sistemul bancar.

Topul salariilor în sistemul bancar din România. Venituri medii de 9.000 de lei pentru salariaţi

Cele mai bune salarii sunt la ING sau Eximbank

Shutterstock

Conform unei analize a Ziarului Financiar pe baza datelor de la Registrul Comerţului, citată de Mediafax, EximBank, ING Bank şi First Bank sunt băncile din România care îşi plătesc cel mai bine angajaţii.

Dintre băncile aflate în top 10 după va­loarea activelor în 2020, doar trei (EximBank, ING Bank şi BCR) se află şi în top 10 bănci care ofe­ră cele mai mari salarii angajaţilor.

În acelaşi timp, cele mai mici salarii din bănci sunt la CEC Bank, Patria Bank şi Credit Europe Bank, unde salariile medii sunt sub 5.000 de lei net.

De ce băncile mai mici plătesc mai bine

Băncile mari au structuri mari de re­tail, front office, poziţii operaţionale care trag în jos media salariilor, faţă de băncile mai mici care tind să se focuseze pe segmente cor­po­rate. Mai mult, în organizaţiile mici, în ge­ne­ral, ponderea managerilor şi a specia­liş­tilor este mai mare decât în organizaţiile mari, pen­tru că au nevoie de roluri de coor­do­nare / stra­tegie indiferent de dimensiunea echi­pei. Salariul mediu pe companie este un indicator general care nu poate duce la concluzia din întrebare, respectiv că băncile cu un număr redus de angajaţi îi plătesc mai bine“, a explicat Oana Munteanu, director people & organisation în cadrul firmei de audit şi consultanţă PwC România.

În calculul mediei salariale sunt incluse şi bonusurile bancherilor – care pot fi semnificative în cazul directorilor de bănci - dar şi beneficiile – cum este al 13-lea salariu, oferit de unele bănci locale – ceea ce poate însemna că nivelul salarial mediu lunar al angajaţilor (care exclude aceste bonusuri şi beneficii) este mai scăzut.

Salariul mediu din sectorul bancar a ajuns anul trecut la valoarea de 5.747 de lei net pe lună, în creştere cu 7% faţă de anul 2019. Un angajat dintr-o bancă câştigă, în medie, cu 74% mai mult decât un angajat cu salariul mediu pe economie, mai arată datele INS.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă