Timișoara iese din carantină. Autoritățile locale n-au votat prelungirea restricțiilor

1 lună in urmă 10

Carantina va fi ridicată în Timișoara și cele patru localități de lângă, Dumbrăvița, Ghiroda, Moșnița Nouă și Giroc, luni, la două săptămâni de când a intrat în vigoare.

Autoritățile au decis, sâmbătă seară, să nu mai prelungească măsura adoptată pe 6 martie. Cele cinci localități vor ieși din lockdown pe 22 martie, la miezul nopții.

„În urma analizelor de risc efectuate de către Direcția de Sănătate Publică Timiș și a avizelor emise de Institutul Național de Sănătate Publică – astăzi, 20.03.2021, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a analizat propunerile de prelungire a măsurilor de carantinare pentru localitățile: Timișoara, Dumbrăvița și Giroc pentru o perioadă de 7 zile.

În urma votului exprimat, în cadrul CJSUT s-a votat după cum urmează: 20 voturi pentru, 9 abțineri și 9 voturi împotrivă, astfel ca prelungirea măsurilor de carantinare pentru localitățile Timișoara, Dumbrăvița și Giroc pentru o perioadă de 7 zile nu a trecut, nefiind întrunită majoritatea necesara de 2/3 din membri prezenți pentru adoptarea hotărârii de prelungire a măsurii de carantinare. 

În ceea ce privește comuna Moșnița Nouă și comuna Ghiroda, analiza de risc întocmită de către Direcția de Sănătate Publică a concluzionat că nu este întrunit punctajul pentru a putea propune prelungirea carantinei zonale în aceste două localități, iar INSP a avizat măsura de ridicare a carantinei pentru aceste 2 localități”, se arată în comunicatul Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș.

Timișoara avea o rată de infectare de 7,49/1.000 locuitori în ziua intrării în carantină, iar sâmbătă, 20 martie, a ajuns la 8,19.

În Dumbrăvița, rata de incidență a scăzut în cele două săptămâni de restricții dure de la 9,88 la 7,42, în Giroc, de la 10,47 la 10,42, iar în Moșnița Nouă, de la 12,39 la 11,22.

În schimb, în Ghiroda, exact ca în Timișoara, rata a crescut, de la 6,39 ajungând la 7,71.

Doi epidemiologi au explicat de ce a crescut rata în vestul țării, în ciuda lockdown-ului. „E ca o frână, nu oprește camionul, dar îl încetinește suficient”, a declarat dr. Octavian Jurma pentru Libertatea, iar medicul Virgil Musta a spus că „În general, de la două săptămâni în sus încep să apară primele semne. La început va fi o stopare a numărului de cazuri, adică să nu crească, după care ne așteptăm ca, încetul cu încetul, să și scadă. Eu cred că de săptămâna viitoare vom vedea. E nevoie cam de trei săptămâni până să ajungem la platou”.

Odată cu ridicarea carantinei, locuitorii din Timișoara și cele patru localități de lângă nu vor mai avea nevoie de declarații pentru a ieși din casă.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă