Theodor Paleologu: Guvernul PNL-PSD, un eșec monumental pentru președintele Iohannis. E comică situația...

3 săptămâni in urmă 23

MIERCURI, 10 NOIEMBRIE 2021, 16:17

SURSĂ: realitatea.net AUTOR: REALITATEA.NET

O alianță de guvernare între PNL și PSD ar fi un eșec pentru președintele Klaus Iohannis, spune fostul ministru liberal al Culturii Theodor Paleologu, retras din viața politică.

Fostul parlamentar a analizat noua alianță pentru formarea unui guvern PNL-PSD.

„Este un eșec monumental pentru președintele Iohannis. Să nu uităm că în 2014 el a fost ales cu peste un milion de voturi mai mult decât Victor Ponta. Doi ani mai târziu, în 2016, PSD-ul câștiga cu 46% și a fost cea mai teribilă guvernare pesedistă din ultimii 20 de ani. Ăsta a fost un prim eșec. În 2019, același Klaus Iohannis a fost ales de data asta cu un scor zdrobitor. Doi ani mai târziu, îl vedem îngenuncheat în fața PSD-ului. Este efectiv îngenuncherea PNL-ului de către PSD, care în mod evident este într-o poziție de forță”, a declarat Theodor Paleologu, miercuri, la RFI România.

Fostul parlamentar a punctat și diferențele fundamentale între PNL și PSD, precum și propunerile pentru programul economic comun de guvernare.

„Evident că sunt diferențe. Eu nu ader la viziunea simplistă că toată lumea-i la fel. Sigur că există similitudini, există similitudini între PNL și PSD, așa cum există similitudini între AUR și USR, asta nu înseamnă că sunt fix la fel. Există similitudini, sunt partide românești, materialul uman este românesc.

Deci sigur că există similitudini, însă există și diferențe de ordin economic, de pildă. Chestiunea sistemului de impozitare este esențială, e o chestiune fundamentală. PSD-ul insistă foarte mult pentru abrogarea cotei unice și cred că pe acest subiect Cîțu va fi intratabil, nu cred că va negocia această chestiune, pentru că dacă va negocia această chestiune, înseamnă că e complet inconștient, adică nu va mai exista pur și simplu ca om politic și nici PNL-ul lui, ca partid. Însă există diferențe și în privința justiției, de pildă.

Despre Justiție și viziunile complet diferite dintre PNL și PSD, Paleologu o cataloghează drept „comică”, taxându-i și pe liberali, pe care îi consideră „ipocriți”.

„Sigur că-i comică situația, să discuți despre reforma justiției cu PSD-ul, însă chiar și pe acest subiect există o diferență, în sensul că PSD-ul este pe față ostil anumitor reforme, adică e foarte direct în ce-și dorește, în timp ce la PNL există o anumită ipocrizie în această privință, dar eu prefer ipocrizia, pentru că ipocrizia este, cum spune un faimos adagiu franțuzesc, un omagiu al viciului către virtute. Pe chestiuni care țin de lupta împotriva corupției, PNL-ul nu are o poziție sfidătoare, cum are PSD-ul, da, domnule, suntem corupți și ne mândrim cu asta. Da, sunt asemănări, evident, dacă comparăm oamenii.

Florin Roman ar putea foarte bine să fie în PSD. La fel de bine, Ciolacu ar putea să fie în PNL-ul actual. Deci ca tip uman, sigur că da, sunt interșanjabili foarte adesea”, a conclluzionat Theodor Paleologu, la RFI România.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă