Theodor Paleologu, despre alianța PNL - PSD: „Este efectiv îngenuncherea liberalilor. Eșec monumental al lui Klaus Iohannis”

2 săptămâni in urmă 16

Miercuri, 10 Noiembrie 2021, ora 15:00

146 citiri

Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu a declarat miercuri, 10 noiembrie, că alianța dintre PSD și PNL reprezintă un „eșec monumental” pentru președintele Klaus Iohannis. Paleologu face și o analiză a diferențelor dintre cele două partide: „PSD este ostil pe față în privința reformelor. La PNL există o ipocrizie”.

Conform fostului candidat la prezidențiale, noua alianță guvernamentală reprezintă „efectiv îngenuncherea PNL-ului față de PSD” și că reprezintă o lovitură masivă pentru Klaus Iohannis.

„Este un eșec monumental pentru președintele Iohannis. Să nu uităm că în 2014 el a fost ales cu peste un milion de voturi mai mult decât Victor Ponta. Doi ani mai târziu, în 2016, PSD-ul câștiga cu 46% și a fost cea mai teribilă guvernare pesedistă din ultimii 20 de ani. Ăsta a fost un prim eșec. În 2019, același Klaus Iohannis a fost ales de data asta cu un scor zdrobitor. Doi ani mai târziu, îl vedem îngenuncheat în fața PSD-ului. Este efectiv îngenuncherea PNL-ului de către PSD, care în mod evident este într-o poziție de forță”, afirmă Theodor Paleologu într-un interviu pentru RFI.

Fostul ministru a vorbit mai departe și despre faptul că există diferențe fundamentale între PNL și PSD, oferind ca exemplu posiția celor două partide pe sistemul de impozitare, însă există și asemănări.

„Eu nu ader la viziunea simplistă că toată lumea-i la fel. Sigur că există similitudini, există similitudini între PNL și PSD, așa cum există similitudini între AUR și USR, asta nu înseamnă că sunt fix la fel. Există similitudini, sunt partide românești, materialul uman este românesc. Deci sigur că există similitudini, însă există și diferențe de ordin economic, de pildă. Chestiunea sistemului de impozitare este esențială, e o chestiune fundamentală. PSD-ul insistă foarte mult pentru abrogarea cotei unice și cred că pe acest subiect Cîțu va fi intratabil, nu cred că va negocia această chestiune, pentru că dacă va negocia această chestiune, înseamnă că e complet inconștient, adică nu va mai exista pur și simplu ca om politic și nici PNL-ul lui, ca partid”, afirmă fostul oficial.

Paleologu atrage atenția că între PNL și PSD există diferențe asupra modului în care se raporteazaă la justiție. Dacă social-democrații nu se ascund că se opun reformei, liberalii ar fi ipocriți

„Însă există diferențe și în privința justiției, de pildă. Sigur că-i comică situația, să discuți despre reforma justiției cu PSD-ul, însă chiar și pe acest subiect există o diferență, în sensul că PSD-ul este pe față ostil anumitor reforme, adică e foarte direct în ce-și dorește, în timp ce la PNL există o anumită ipocrizie în această privință, dar eu prefer ipocrizia, pentru că ipocrizia este, cum spune un faimos adagiu franțuzesc, un omagiu al viciului către virtute. Pe chestiuni care țin de lupta împotriva corupției, PNL-ul nu are o poziție sfidătoare, cum are PSD-ul, da, domnule, suntem corupți și ne mândrim cu asta. Da, sunt asemănări, evident, dacă comparăm oamenii. Florin Roman ar putea foarte bine să fie în PSD. La fel de bine, Ciolacu ar putea să fie în PNL-ul actual. Deci ca tip uman, sigur că da, sunt interșanjabili foarte adesea”, consideră fostul ministru al Culturii”, a conchis Theodor Paleologu.

Citeste si:

Raluca Turcan îl acuză pe Orban pentru situația liberalilor. „Matematic, semnează decizia de predare a PNL-ului în braţele PSD-ului”

Preşedintele PNL Sibiu, Raluca Turcan, fost vicepremier în guvernul condus de Ludovic Orban, afirmă, întrebată dacă va vota pentru excluderea lui Ludovic Orban din PNL, că e o decizie pe...

Prima zi de negocieri între PSD și PNL. În ce direcție se înclină balanța și care sunt cele mai importante ministere pe care se bat cele două partide

PSD și PNL au avut marți, 9 noiembrie, prima rundă de negocieri privind împărțirea guvernului din noua formulă a executivului. PNL pune presiuni asupra ministerelor importante, în timp ce...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă