Tezaur dacic, descoperit într-o pădure din județul Alba cu ajutorul unui căutător de comori, după o investigație pornită de la o postare în mediul online

1 săptămână in urmă 36

Polițiștii din Alba, în colaborare cu arheologii Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, au descoperit, în urma unei investigații pornite de la o postare în mediul online, un tezaur monetar antic. Au fost ajutați de un căutător amator de comori, posesor al unui detector de metale. Acesta a găsit inițial un tezaur de argint și i-a condus pe arheologi la un complex arheologic din perioada dacilor.

Obiectele ar proveni din epoca dacică, iar, în urma unei prime estimări, a rezultat că ar avea o deosebită valoare patrimonială, au transmis miercuri, reprezentanții IPJ Alba.

Cum au început căutările. În luna septembrie a anului 2022, polițiștii specializați în protejarea patrimoniului cultural național din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au deschis o anchetă cu privire la posibila descoperire a unui tezaur.

Asta după ce, în mediul online, a fost identificată postarea unei persoane, din care rezulta că, în luna august a.c., a găsit 22 de monede antice din argint, într-o pădure din județul Alba, pe care le-a predat reprezentanților administrației publice locale.

La data de 19 septembrie 2022, polițiștii, împreună cu experți arheologi din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și căutătorul de comori au găsit, într-o pădure din localitatea Jidvei, un complex arheologic de epocă dacică.

Tezaurul dacic descoperit într-o pădure din Alba. Foto: IPJ Alba

Acolo au găsit un tezaur monetar extrem de valoros, spun polițiștii, depus într-un vas din bronz, care cuprindea monede de tip tetradrahmă „Macedonia Prima”, din argint (159-150 a. Chr.), drahme de tip „Rădulești-Hunedoara”, dacice (sec. III – II a. Chr.), denari de epocă romană (antoninieni), o fibulă din fier, dacică și un amnar din fier, de epocă romană.

Cele 116 obiecte de patrimoniu au fost depuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, iar, din prima evaluare a experților, rezultă că artefactele aparțin Patrimoniului Cultural Național, unele dintre ele aparținând categoriei Tezaur.

Polițiștii spun că cel care a făcut descoperirea inițială este un tânăr de 27 de ani, din județul Mureș, posesor autorizat de detector de metale, iar acesta a sprijinit polițiștii și arheologii la descoperirea și documentarea tezaurului.

Tezaurul se află în curs de restaurare la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Citește și...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă