Testarea elevilor anti-COVID, blocată. Raed Arafat: „Achiziţia testelor de salivă a fost contestată de o firmă”

2 săptămâni in urmă 9

Testele de salivă anti-COVID destinate elevilor nu vor ajunge săptămâna aceasta şi nici săptămâna viitoare la elevi, potrivit secretarului de stat Raed Arafat, care a anunţat miercuri, la finalul şedinţei de guvern, că achiziţia acestora a fost contestată de una din firmele participante.

„Din păcate, am fost anunțați la data de 5 decembrie de către Oficiul Național de Achiziții Centralizate că achiziția privind testele Covid din salivă pentru școli a fost contestată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor de către una din firmele participante”, a declarat Raed Arafat.

Potrivit secretarului de stat, acest lucru „ne obligă să nu mai semnăm niciun contract până iese prima decizie a primei instanțe.

„Nu vom aștepta după asta a doua instanță, legea ne permite clar să semnăm după decizia primei instanțe. Dar IGSU, care semnează aceste contracte subsecvente pe baza licitației făcută de ONAC, nu va putea semna din păcate contractele subsecvente săptămâna asta, până se pronunță CNSC și sperăm să avem pronunțarea cu celeritate în acest sens și atunci vom continua”, a adăugat Raed Arafat.

Sunt oferte, sunt companii care au promis că vor aduce, dar cu contestația sunt niște reguli pe care nu avem cum să le încălcăm și care va trebui să fie respectate. Asta este problema cu care ne confruntăm la acest moment pentru această săptămână și poate începutul săptămânii viitoare.

Raed Arafat:

Pe 10 decembrie, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, declara că Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) a încheiat acorduri-cadru cu mai multe firme pentru teste din salivă care să fie distribuite în şcoli, dar doi furnizori solicită un preţ mai mare decât cel mai mic preţ ofertat.

Anterior, ministerul Educației cerea printr-o scrisoare adresată Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), condus de Raed Arafat, graficul livrărilor de teste de salivă pentru școli, în condițiile în care cele rămase sunt insuficiente.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă