Tensiunile dintre Ucraina si Rusia. Secretarul de stat american, Antony Blinken, va merge in Ucraina pentru o vizita de lucru

5 zile in urmă 20

Secretarul de stat american Antony Blinken va vizita Ucraina saptamana viitoare, transmite Reuters, care aminteste ca vizita are loc in contextul relatiilor tensionate dintre Rusia si Ucraina.

Blinken a confirmat aceasta deplasare intr-un interviu acordat CBS News ce va fi difuzat duminica in cadrul programului "60 de minute".

Moscova a alarmat Kievul si capitalele occidentale in luna aprilie prin masarea a numeroase forte militare de-a lungul frontierei cu Ucraina, desi saptamana trecuta a anuntat ca a dispus retragerea unor trupe.

"Exista mai multe forte masate la frontiera cu Ucraina decat oricand incepand din 2014, cand a avut loc de fapt invazia Rusiei" a afirmat Blinken intr-un extras al interviului publicat de CBS.

Presedintele american Joe Biden a comunicat direct presedintelui rus Vladimir Putin ingrijorarea sa cu privire la aceasta situatie, precum si angajamentul SUA fata de integritatea teritoriala a Ucrainei, a declarat miercuri pentru MSNBC consilierul pentru securitate nationala al Casei Albe, Jake Sullivan.

Rusia a declarat ca masarea trupelor sale la granita cu Ucraina face parte din exercitiile organizate ca raspuns la ceea ce a calificat ca fiind un comportament amenintator al NATO.

"Nu va pot spune ca stim intentiile domnului Putin. Exista o multime de lucruri pe care el ar putea sa le faca sau sa aleaga sa nu le faca", a declarat Blinken pentru CBS.

"Ceea ce am vazut in ultimele zile este aparent o decizie de a retrage o parte din acele forte si am vazut ca unele dintre ele incep sa se retraga", a adaugat seful diplomatiei americane.

Relatiile dintre Moscova si Kiev s-au inrautatit dupa anexarea in 2014 a peninsulei Crimeea de catre Rusia, care a sustinut o insurgenta separatista pro-rusa in estul Ucrainei.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă