Tensiuni majore în ședința PNL, mai mulți lideri l-au criticat voalat pe președintele Iohannis pentru ”umilirea” partidului / Ciucu, Sighiartău și Alina Gorghiu, critici dure pentru Cîțu / Boicot din partea lui Motreanu, Bolojan și Boc

6 zile in urmă 12

Ședința Biroului Politic Național (BPN) al PNL de luni dimineață, desfășurată la Vila Lac, a fost scena unor confruntări deschise între conducerea partidului și liderii nemulțumiți de înțelegerea cu PSD și UDMR. De la ședință au lipsit Ilie Bolojan, Dan Motreanu și Emil Boc, iar scrisoarea deschisă prin care Raluca Turcan cerea demisia lui Florin Cîțu a aprins imediat spiritele.

Primul critic a fost Ludovic Orban, care a denunțat acordul cu PSD. Au urmat Ciprian Ciucu (PNL București), Robert Sighiartău, Alina Gorghiu, Ionel Bogan (PNL Maramureș) – toți au criticat înțelegerea cu PSD și au trimis săgeți către președintele Klaus Iohannis, cel perceput ca fiind sursa crizei politice.

Momentul critic a fost votul pentru lista de miniștri. Adrian Cozma, șeful PNL Satu Mare, a cerut ca votul pentru miniștri să fie dat uninominal, și nu pe listă, cum a propus conducerea partidului. Dacă votul ar fi fost uninominal, era posibil ca unii miniștri să pice la vot și să fie înlocuiți cu alții. Propunerea lui Adrian Cozma nu a fost însă supusă la vot, deși fusese sprijinită și de alți lideri, precum Ciprian Ciucu, Hubert Thuma, Alina Gorghiu sau Florica Cherecheș, șefa organizației de femei. ”E inadmisibil ca măcar trei dintre miniștri să nu fie supuși la vot uninominal”, a spus Adrian Cozma în ședința PNL.

Reproșurile au venit și la adresa președintelui Iohannis, văzut drept omul care a impus 3 din cei 8 miniștri ai PNL, potrivit surselor G4Media.ro.

În cele din urmă, lista de miniștri a trecut cu un vot extrem de strâns: doar 27 de voturi pentru, 4 împotrivă și 21 de abțineri. Votul pentru acordul politic și programul de guvernare a fost mai larg însă.

Florin Cîțu a declarat în timpul ședinței că „am făcut ce a vrut PSD, premierul să nu fie președintele PNL! Cum credeați că se va termina? Imediat au fost accelerate negocierile si acum avem un program de guvernare și o listă de ministri! M am luptat cu populismele si cu Ludovic Orban si cu USR si ma voi lupts si cu PSD! Provocarea pentru noi este să ne pastram identitatea liberala. Atat timp cat ne vom lupta pt principiile  liberale in aceasta coalitie vom iesi invingatori in final”.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă