TENSIUNI între UE și Marea Britanie din cauza vaccinului AstraZeneca. Comisia Europeană amenință Londra

1 lună in urmă 1

Ursula von der LeyenUrsula von der Leyen

Întârzierile anunțate de producătorii de vaccinuri anti-Covid privind livrarea dozelor în UE generează tensiuni la Bruxelles. Miercuri, Comisia Europeană a amenințat că va înăspri condițiile pentru exportul serurilor în afara blocului comunitar pentru a obține, ”în numele reciprocității”, doze din țările care le și produc, în special Regatul Unit.

MIERCURI, 17 MARTIE 2021, 19:38

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Irina Chirtoc

”Vrem reciprocitate și proporționalitate în exporturi și suntem pregătiți să folosim toate opțiunile pentru a ne asigura că Europa primește partea sa corectă.
Drumurile trebuie să fie deschise în ambele direcții. Exportăm o mulțime de vaccinuri către țările care le și produc. Este o invitație pentru ei să fie deschiși. Dacă situația nu se schimbă, noi va trebui să ne gândim la exporturile către țările producătoare, în funcție de nivelul lor de deschidere”, a avertizat președintele C.E., Ursula von der Leyen, la o conferință de presă.

Von der Leyen s-a referit în mod special la Marea Britanie, unde există două centre care produc vaccinul AstraZeneca, utilizat pe scară largă în campaniile de vaccinare din țară.
”Încă așteptăm să vedem doze (de AstraZeneca - n.red.) venind din Marea Britanie. Invităm Londra să ne arate că pot exista și vaccinuri exportate din Marea Britanie în UE, astfel încât să existe reciprocitate”, a insistat șefa Comisiei.

În primele nouă zile din februarie, Londra s-a aprovizionat din centre de producție europene cu 9 milioane de doze, respectiv aproximativ o treime din dozele totale administrate britanicilor la acea dată. Este cea mai mare piață de export pentru vaccinurile produse în UE. În schimb, nicio doză produsă pe solul britanic nu a fost exportată în UE.

Contractul semnat de Comisia Europeană cu AstraZeneca prevedea ca dozele destinate europenilor să provină de la patru fabrici, inclusiv cele două situate în Regatul Unit: un angajament care nu s-a concretizat niciodată, potrivit Bruxelles-ului. 

Foarte criticat pentru întârzierile în livrările vaccinurilor de către laboratoare, Bruxelles a instituit un mecanism de control la sfârșitul lunii ianuarie, care solicită exportatorilor de vaccinuri să solicite o autorizație prealabilă de la autoritățile statelor europene în cauză. De atunci, UE a aprobat peste 300 de cereri de export în 33 de țări, reprezentând un total de 41 de milioane de doze, potrivit hotnews. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă