Tensiuni între putere și opoziția de la Ankara după uciderea cu posibile motivaţii rasiste a unei familii kurde VIDEO

2 luni in urmă 19

Guvernul şi opoziţia din Turcia s-au înfruntat sâmbătă din cauza posibilelor motivaţii rasiste ale unui masacru care s-a soldat vineri cu şapte morţi, într-un atac armat împotriva unei familii kurde din Konya, în centrul ţării, transmite EFE.

"Şapte cetăţeni kurzi au fost masacraţi în mod barbar în Konya. Este unul dintre exemplele cele mai grave ale atacurilor rasiste care au loc de ceva vreme", a declarat Mithat Sancar, preşedintele partidului de stânga HDP, al treilea în parlament, care apără drepturile minorităţii kurde din ţară. "Discursul guvernului de ură şi provocare este principalul responsabil pentru acest masacru", a adăugat el, într-un discurs difuzat vineri noapte pe pagina web a partidului.

În schimb, guvernul turc a respins orice încercare de a atribui crimei o motivaţie ideologică sau etnică. "Propaganda care atribuie motive ideologice acestui asasinat, acestui masacru sălbatic, este o provocare, o minciună", a insistat şeful biroului de comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun.

"Nu există indicii ale unei motivaţii etnice sau ideologice", a declarat sâmbătă dimineaţa la rândul său ministrul justiţiei, Abdulhamit Gul, pe contul său de Twitter, promiţând totodată o anchetă exhaustivă asupra crimelor.

We condemn the racially-motivated murder of an entire Kurdish family by a mob in Konya. Our prayers and thoughts are with the relatives of victims and our people. This is a result of the recent hatred and anti-Kurdish sentiment fueled by Turkish gov’t and mainstream media. pic.twitter.com/8E6fhyWc9P

— Farhad Shami (@farhad_shami) July 30, 2021

Atacul a avut loc vineri seara, când şapte membri ai familiei kurde Dedeoglu, între care trei femei, au fost împuşcaţi mortal într-un cartier periferic din oraşul Konya, într-un atac comis de o singură persoană, potrivit informaţiilor transmise de ministrul de interne Suleiman Soylu.

Procuratura a anunţat sâmbătă că 10 persoane suspecte a avea legătură cu atacul au fost arestate şi a subliniat că asasinatul este rezultatul unei duşmănii vechi de 11 ani dintre două familii vecine, fără legătură cu ideologia sau etnia.

În mai, familia Dedeoglu a mai fost ţinta unui atac comis de un grup mare de persoane înarmate cu bâte, pietre şi cuţite, incidentul soldându-se cu mai mulţi răniţi şi cu arestarea preventivă a şapte atacatori.

Potrivit cotidianului turc Evrensel, familia Dedeoglu este unica familie kurdă din cartier, unde locuieşte de 24 de ani, ocupându-se cu creşterea animalelor, şi unde în ultimii 15 ani a fost ţinta ameninţărilor şi atacurilor rasiste din partea vecinilor.

Conflictele între familii la care se face uz de arme de foc nu sunt un fenomen rar în Turcia, însă presa de stânga denunţă faptul că în ultimii ani, pe fondul intensificării atitudinilor rasiste şi ultranaţionaliste, s-au înmulţit atacurile împotriva cetăţenilor de etnie kurdă.

În oraș au avut loc mai multe proteste ale kurzilor.

many protests in #turkey today after the murder of a #kurdish family in #konya. this is in idil, şırnak province. banner in kurdish says: 'we know the murderers and we vow to take them to account'. cops all around. https://t.co/vfH9ScT0GN

— Frederike Geerdink (@fgeerdink) July 31, 2021

Citeste si:

Serviciile de urgenţe din Turcia se luptă pentru a treia zi consecutiv cu incendiile devastatoare VIDEO

Fostul președinte Igor Dodon a plecat în vacanță cu familia fără a-și cumpăra bilet de întoarcere în Republica Moldova

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă