Tensiuni între ierarhii Bisericii Ortodoxe, problema botezului va fi discutată la viitorul Sinod. Arhiepiscopul Calinic vrea schimbarea ritualului, Teodosie îl respinge categoric

1 lună in urmă 3

Doi înalți ierarhi din Biserica Ortodoxă se contrazic pe tema botezului, după moartea bebelușului din Suceava, iar la viitoarea ședință a Sfântului Sinod – organul suprem al BOR – va fi discutată posibila schimbare a ritualului.

Startul dezbaterii în sânul bisericii, care a urmat-o pe cea din societate, a fost dat de Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului, care în 5 februarie a trimis o circulară preoţilor din judeţ în care le cere să se evite total scufundarea cu capul în apă a bebelușilor.

Calinic, care s-a remarcat și prin recomandarea fermă ca toți credincioșii să se vaccineze, a ieșit și public și a vorbit într-un interviu pentru Adevărul despre posibilitatea ca botezul să fie oficiat fără scufundarea totală în apă a bebelușilor.

Apelul lui Calinic la reconciliere cu cererile unei părți a publicului au fost respinse categoric de Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, cunoscut pentru opiniile radicale și pentru desele încălcări ale regulilor privitoare la purtarea măștii și la distanțarea fizică. Teodosie a refuzat orice modificare a ritualului botezului, spunând într-un interviu pentru Radio Dobrogea că ”nu ne intimidăm”.

Arhiepiscopul Calinic a anunțat astăzi într-un comunicat oficial de presă că la ședința viitoare a Sfântului Sinod va fi discutată problema botezului.

”Necesitatea abordării unor discuții pe seama săvârșirii Tainei Sfântului Botez în proxima ședință de lucru a Sfântului Sinod, a fost exprimată de altfel chiar de către Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului, membru de drept al Sfântului Sinod, în cadrul unor declarații publice din data de 5 februarie 2021”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

Sfântul Sinod este prezidat de patriarhul României și este format din toți mitropoliții, arhiepiscopii, episcopii, episcopii vicari și arhiereii vicari ai Bisericii Ortodoxe Române – 55 de persoane.

Context. În dimineaţa zilei de luni, 1 februarie, în jurul orei 6.00, s-a stins din viaţă Iustin, copilul de şase săptămâni, care a fost adus în stare critică la Spitalul Suceava, după ce a fost scufundat în apă, la slujba de botez. Este vorba despre un copil care a intrat în stop cardio-respirator după ceremonia religioasă de botez, oficiată la biserica ”Sfinţii Constantin şi Elena”, din cartierul Zamca al municipiului Suceava.

Preotul a scufundat copilul născut prematur în cristelniţă, în totalitate. Imediat după, micuţul s-a învineţit, iar cei prezenţi au sunat la 112. Medicii ajunşi la faţa locului i-au acordat primul-ajutor, i-au scos o cantitate semnificativă de lichid din plămâni (110 ml de apă), l-au resuscitat şi apoi intubat. Copilul a fost transportat la spital şi internat în secţia de Terapie Intensivă.

După tragedie, mii de persoane au semnat petiții prin care au cerut Bisericii Ortodoxe Române să schimbe ritualul botezului. (Foto: Arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului / Sursa: Facebook)

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă